τους προορισμούς, και τα εισοδήματα της
τοπικής κοινωνίας.
Πολύ σημαντικό επίσης, για τους τουρι-
στικούς προορισμούς, είναι να μπορούν να
επιβιώνουν και να διατηρούν τη ζήτησή
τους, ακόμη και να την αυξάνουν σε βάθος
χρόνου και όχι τη δεδομένη στιγμή. Αυτή η
επιβίωση δεν είναι εύκολη υπόθεση για
προορισμούς που είναι ήδη χαρακτηρισμέ-
νοι, για παράδειγμα, ως χειμερινοί προορι-
σμοί και όλο το καλοκαίρι έχουν πολύ χα-
μηλή ή και καθόλου τουριστική ζήτηση. Για
την αντιμετώπιση της εποχικότητας, αλλά
και για να μπορούν να επιβιώσουν οι προο-
ρισμοί, δημιουργήθηκε η ανάγκη να ξεπε-
ραστούν αυτές οι δυσκολίες και να βρε-
θούν λύσεις, με στόχο την τόνωση της
τουριστικής ζητησης σε ετήσια βάση. Η
επίτευξη αυτού του σκοπού είναι εφικτή με
την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών
τουρισμού στους διάφορους προορισμούς.
Έτσι, η τουριστική ζήτηση αυξάνεται, γίνε-
ται πιο βιώσιμος ο προορισμός, προσελκύ-
ει και άλλου είδους τουρίστες –εφόσον δεν
προσφέρει μόνο ένα τουριστικό προϊόν–
αλλά και αντιμετωπίζει την εποχικότητα
έχοντας ζήτηση περισσότερους μήνες από
πριν.
Οπότε, όπως είναι ήδη γνωστό, έχουν
δημιουργηθεί μορφές τουρισμού όπως ο
χειμερινός τουρισμός, ο ιατρικός, ο θρη-
σκευτικός, ο συνεδριακός και εκθεσιακός
τουρισμός, ο θεραπευτικός-ιαματικός του-
ρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός και πολ-
λοί άλλοι. Πολλές από αυτές τις εναλλακτι-
κές μορφές τουρισμού έχουν αναπτυχθεί
εδώ και χρόνια, ενώ παράλληλα αναπτύσ-
σονται και νέες.
Ο γαστρονομικός
τουρισμός
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αρχί-
σει να δίνεται έμφαση σε αυτό που ονομάζε-
ται γαστρονομικός τουρισμός. Πολλοί θεω-
ρούν ότι η γαστρονομία έχει απόλυτη σχέση
με την προσφορά ακριβού αλλά και πρωτό-
τυπου φαγητού σε πολυτελή εστιατόρια.
Όμως, ο γαστρονομικός τουρισμός σύμ-
φωνα με το ΣΕΤΕ (2009), θεωρείται κάτι
παραπάνω από αυτό. Γαστρονομία είναι το
καλό και ποιοτικό φαγητό, είτε αυτό προ-
σφέρεται σε ακριβά εστιατόρια είτε σε
απλές παραδοσιακές ταβέρνες. Επιπρό-
σθετα, η γαστρονομία επεκτείνεται στην
προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών. Από
την άλλη μεριά, η γαστρονομία είναι ένας
τρόπος να εκφράζεται η ιδέα των τουρι-
στών όταν έρχονται σε επαφή με άλλους
πολιτισμούς μέσω του φαγητού. Άλλοι υπο-
στηρίζουν ότι ο γαστρονομικός τουρισμός
αφορά τους τουρίστες οι οποίοι ταξιδεύ-
ουν σε κάθε προορισμό για να γευθούν και
να απολαύσουν τοπικές κουζίνες, απολαμ-
βάνοντας έτσι τις γαστρονομικές εμπειρίες
που τους προσφέρονται. Έτσι, λοιπόν,
όπως φαίνεται από τους διάφορους ορι-
σμούς, η γαστρονομία είναι ένας συνδυα-
σμός της τέχνης της μαγειρικής με την
κουλτούρα και την τοπική κουζίνα κάθε
προορισμού.
Η γαστρονομία έχει άμεση σχέση με τον
τουρισμό, αφού στους τουριστικούς προο-
ρισμούς είναι πρωταρχικό ζήτημα η προ-
σφορά καλού, ποιοτικού αλλά και «ντόπι-
ου» φαγητού.
Η γαστρονομία εισέρχεται στην ταξιδιω-
τική εμπειρία με διάφορους τρόπους, όπως
είναι η απόλαυση και η ξεχωριστή εμπειρία
που παίρνουν οι τουρίστες από την προ-
σφορά καλού και ποιοτικού τοπικού φαγη-
τού κατά το ταξίδι τους αφήνοντάς τους
ικανοποιημένους. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη
μορφές τουρισμού, για παράδειγμα, ο ια-
ματικός-θεραπευτικός τουρισμός, όπου
προωθούν τη γαστρονομία μέσω ειδικής
διατροφής ως «θεραπεία» με τοπικά προϊό-
ντα και γενικώς την προβολή της υγιεινής
διατροφής. Τέλος, η γαστρονομία θεωρεί-
ται ως τουριστικό προϊόν από τους τουρί-
στες που επιλέγουν προορισμούς αποκλει-
στικά για την τοπική γαστρονομία τους λό-
γω του καλού τοπικού φαγητού, αλλά και
των τοπικών προϊόντων που οι ίδιοι παρά-
γουν, εμπλουτίζοντας έτσι τη γαστρονομι-
κή εμπειρία τους.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η γαστρονομία
και η είσοδός της στην τουριστική βιομηχα-
νία ωφελεί τους προορισμούς που την επι-
λέγουν ως τουριστικό προϊόν. Αυτό το όφε-
λος έχει να κάνει με την αύξηση κυρίως της
τουριστικής εμπειρίας, η οποία είναι πολύ
σημαντική, δεδομένου ότι οι τουρίστες θα
επισκεφθούν ξανά τον προορισμό, εφόσον
έχουν μείνει ικανοποιημένοι και με νέες
εμπειρίες.
Η γαστρονομία εμφανίζεται με διάφο-
ρους τρόπους στους προορισμούς. Αρχι-
κά, στους χώρους εστίασης, όπου προσφέ-
ρεται τοπικό και καλής ποιότητας φαγητό.
Θεωρείται μεγάλο πλεονέκτημα για έναν
προορισμό να γεύονται οι τουρίστες την
τοπική κουζίνα σε προσιτές τιμές, καθώς
με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζεται η τουρι-
στική εμπειρία. Φυσικά, για την επίτευξη
αυτής της ποιοτικής προσφοράς, παίζουν
σημαντικό ρόλο και οι chef των χώρων
εστίασης, οι οποίοι πρεσβεύουν την τοπική
κουλτούρα, αλλά και η τεχνογνωσία αυτών
στη δημιουργία και υλοποίηση των πιάτων.
Ακόμη, η ξενοδοχειακή κουζίνα αποτελεί
μέρος του γαστρονομικού τουρισμού,
όπου οι ξενοδόχοι εστιάζονται κυρίως στο
να προσφέρουν στους πελάτες τους την
τοπική κουζίνα του προορισμού για να τους
δίνουν νέες εμπειρίες, αλλά συγχρόνως
προσφέρουν και πιάτα οικεία στους διε-
θνείς ουρανίσκους.
Η γαστρονομική προσφορά επεκτείνεται
και στα μεγάλα ονόματα μαγείρων της γα-
στρονομίας, οι οποίοι έχοντας ήδη τα
εστιατόριά τους στις χώρες προέλευσής
τους, επεκτείνονται και σε άλλες χώρες.
Με αυτό τον τρόπο προωθείται η τοπική
κουζίνα του κάθε chef –όπως του Βρετανού
FOOD
Service
51
θέμα