Food Service τ. 124 - page 50

FOOD
Service
50
H
γαστρονομία μπορεί να ανα-
βαθμίσει την τουριστική
εμπειρία και να φέρει τον
τουρίστα σε επαφή με την
κουλτούρα της χώρας. Έχο-
ντας αυτά υπόψη, ο ΣΕΤΕ διεξήγαγε το
2009, έρευνα με θέμα «Η γαστρονομία στο
μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού»,
στην οποία παρουσιάζονται διάφορες από-
ψεις και στατιστικά για το ζήτημα. Αξίζει να
σημειωθεί ότι εκτός από την παραπάνω
έρευνα, ο ΣΕΤΕ βρίσκεται στο στάδιο εκ-
πόνησης ακόμη μίας, με σκοπό τη συλλογή
πρόσθετων στοιχείων μέσα από συνεντεύ-
ξεις με ανθρώπους-μεσάζοντες του χώρου
που έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη της
γαστρονομίας στην Ελλάδα, αλλά και μέσα
από ερωτηματολόγια σε ξένους τουρίστες
για να ανακαλυφθεί κατά πόσο υπάρχει ζή-
τηση στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού,
καθώς και να διευκρινιστεί ποια είναι η ει-
κόνα που έχουν οι ξένοι τουρίστες για την
Ελλάδα και τη γαστρονομία της.
Γαστρονομία &
εποχικότητα
Είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι ο
τουρισμός είναι το πιο ισχυρό και αναπό-
σπαστο κομμάτι της οικονομίας κάθε χώ-
ρας, όπως και για την Ελλάδα, συνεισφέ-
ροντας περίπου το 18% του ΑΕΠ. Η σωστή
«χρήση» και «εκμετάλλευσή» του αποφέρει
και ενισχύει τη χώρα σε πολύ σημαντικό
βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, ο τουρισμός χαρα-
κτηρίζεται από εποχικότητα. Με τον όρο
εποχικότητα νοούνται οι αυξομειώσεις
στην τουριστική ζήτηση των προορισμών,
με συνέπεια κάποιους μήνες να παρατη-
ρείται μεγάλη πληρότητα, ενώ άλλους μή-
νες η επισκεψιμότητα να κινείται σε πολύ
χαμηλά επίπεδα. Επισημαίνεται ότι το ποι-
ες χρονικές περιόδους του έτους η τουρι-
στική ζήτηση θα είναι μεγάλη ή μη εξαρτά-
ται κατά κύριο λόγο από το ίδιο το τουρι-
στικό προϊόν του προορισμού. Μία ενδεχό-
μενα ικανοποιητική λύση στην καταπολέ-
μηση της εποχικότητας θα μπορούσε να
είναι η τοπική κουζίνα, η οποία παρουσιά-
ζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τουρί-
στες. Όμως, η εποχικότητα που χαρακτη-
ρίζει τον τουρισμό επηρεάζει, εκτός από
Η γαστρονομία έχει αρχίσει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τουρισμό στην
Ελλάδα, καθώς πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για το θέμα και τους τρόπους
με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η ελληνική κουζίνα για την προώθηση
της χώρας στο εξωτερικό και τελικά την αύξηση της τουριστικής ζήτησης.
«Μαγειρεύοντας» για
τον ελληνικό τουρισμό
Το Μάρκετινγκ στη Γαστρονομία
θέμα
Γράφουν οι:
Λία Μαρινάκου και Εύη Στεφανίδου
1...,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49 51,52,53,54,55,56,57,58,59,60,...68
Powered by FlippingBook