Food Service τ. 124 - page 58

FOOD
Service
58
H
σχολική χρονιά ξεκινάει και
ο κάθε νέος έχει πάρει μία
απόφαση αναφορικά με την
επαγγελματική πορεία που
θα ακολουθήσει. Η τελική
επιλογή για την επαγγελματική σταδιοδρο-
μία καθορίζεται από διάφορους παράγο-
ντες, όπως είναι ο ενθουσιασμός μας, ο εν-
θουσιασμός τρίτων προς ένα συγκεκριμέ-
νο αντικείμενο, ακόμα και όταν πρόκειται
για τον οικογενειακό μας κύκλο, οι προτι-
μήσεις τους ή και το πώς βλέπουν τις οικο-
νομικές απολαβές κάποιων γνωστών και
καταξιωμένων στο είδος τους, σε σύγκρι-
ση με των δικών τους ανθρώπων, όταν το
οικονομικό όφελος είναι μικρότερο.
Υπάρχει η σωστή επιλογή;
Για να επιλέξει κανείς μία σωστή επαγ-
γελματική καριέρα με μακροχρόνια και
αποδοτικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρω-
τίστως να γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις του
επαγγέλματος αλλά και τις θυσίες που
απαιτούνται. Πιο συγκεκριμένα, η μαγειρι-
κή και γενικότερα ο κλάδος της Γαστρονο-
μίας απαιτεί αφοσίωση, λογική και παιδεία.
Είναι ένας κλάδος παρεξηγημένος, καθώς
απαιτούνται γνώσεις κάθε τύπου, πέρα
από το κομμάτι της τροφογνωσίας και της
τεχνικής. Είναι ένα αντικείμενο που συν-
δυάζει και πλήθος άλλων επαγγελματικών
δραστηριοτήτων με τους περισσότερους
να τις αγνοούν. Αποτέλεσμα αυτού η κακή
μαγειρικά γαστρονομία.
Η άλλη όψη του
επαγγέλματος
Το να επιλέξει κάποιος να ασχοληθεί με
ένα επάγγελμα έχοντας ως μοναδικό του
κίνητρο το «σίγουρο μεροκάματο» μόνο ως
λάθος μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο κακός μάγειρας, όπως ακριβώς και ο
κακός ή ανίδεος επιχειρηματίας που διατη-
ρεί ένα κατάστημα εστίασης, το μόνο που
θα κάνει είναι να δυσφημήσει το επάγγελ-
μα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακό-
Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με πολ-
λούς νέους να λαμβάνουν την πρώτη σημαντική τους απόφαση αναφορικά με
την επαγγελματική τους διαδρομή. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται
σημαντική άνοδος της δημοτικότητας των τουριστικών επαγγελμάτων, με τις
ειδικότητες της εστίασης να θεωρούνται από τις πλέον δημοφιλείς. Είναι όμως
το εν λόγω επάγγελμα μία ασφαλής επιλογή για όλους ή λίγοι μπορούν τελικά
να επιβιώσουν στον κλάδο;
Μάθε τέχνη…
Επαγγελματικός προσανατολισμός
θέμα
Γράφει ο
Απόστολος Κωνσταντινίδης
, τεχνικός Σύγχρονης Γαστρονομίας
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,...68
Powered by FlippingBook