FOOD
Service
52
Gordon Ramsey και του Αμερικάνου
Anthony Bourdain– σε κάθε χώρα παγκο-
σμίως που επεκτείνεται, και έτσι αυξάνεται
η γαστρονομική ζήτηση είτε από τοπικούς
κατοίκους είτε από τουρίστες. Είναι σημα-
ντικό να αναφερθεί ότι η δημιουργία ενός
γνωστού brand name εστιατορίου σε έναν
τουριστικό προορισμό προσδίδει κύρος σε
αυτό, όπως φυσικά και δημοσιότητα, κάνο-
ντάς το πιο ελκυστικό.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η γα-
στρονομία δεν περιορίζεται μόνο στην
προσφορά φαγητού, αλλά επεκτείνεται και
σε προϊόντα και υπηρεσίες. Έτσι, λοιπόν,
οι επισκέψιμοι χώροι παραγωγής τοπικών
τροφίμων και ποτών αποτελούν και αυτοί
τη γαστρονομική προσφορά ενός προορι-
σμού. Τέτοιοι χώροι θεωρούνται, μεταξύ
άλλων, τα οινοποιεία, τα ελαιοτριβεία, τα
ζυθοποιεία και οι βιολογικές φάρμες.
Αυτές οι μονάδες παραγωγής σε πολλές
χώρες έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να
μπορούν να δεχτούν επισκέπτες με σκοπό
να δουν την παραγωγή των προϊόντων, να
γευτούν, να μυρίσουν αλλά και να λάβουν
μέρος στη διαδικασία παραγωγής.
Με αυτό τον τρόπο οι τουρίστες έχουν
μία εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα
σε αυτούς τους χώρους, δίνοντάς τους
την ευκαιρία να δουν και οι ίδιοι πώς παρά-
γονται αυτά τα τοπικά ποτά και φρέσκα
τρόφιμα, έχοντας ακόμη τη δυνατότητα
και να αγοράσουν κάποια από αυτά σε
προσιτές τιμές.
Η γαστρονομική προσφορά παρουσιάζε-
ται και στα εμπορικά καταστήματα που
πουλούν τοπικά προϊόντα του προορισμού,
τα οποία προσελκύουν πολλούς τουρίστες,
αφού προσφέρουν παραδοσιακά τρόφιμα,
ποτά αλλά και αναμνηστικά του τόπου.
Επιπλέον, η διοργάνωση πολλών περιη-
γήσεων και διαδρομών αποτελεί τουριστι-
κό προϊόν με την ενσωμάτωση της γαστρο-
νομικής προσφοράς μέσω περιηγήσεων σε
χώρους παραγωγής, σε επιχειρήσεις
εστίασης και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις,
όπως ελαιοτριβεία άξια προς επίσκεψη.
Το προφίλ του...
γαστροτουρίστα
Σημαντικό πλεονέκτημα για τους επιχει-
ρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας εί-
ναι το να αντιληφθούν το προφίλ των του-
ριστών τους και συγκεκριμένα το τι επιλέ-
γουν, για ποιους λόγους και πώς.
Υπάρχουν κίνητρα που κάνουν τους αν-
θρώπους να θέλουν να ταξιδέψουν. Σύμ-
φωνα με τον Maslow και την ιεραρχία των
αναγκών των ανθρώπων, θα πρέπει πρώτα
να καλύπτονται τα φυσικά κίνητρα, μετά τα
πολιτιστικά και οι διαπροσωπικές ανάγκες
και τελευταία το κύρος και η προσωπική ει-
κόνα. Έτσι, η γαστρονομία μπορεί να το-
ποθετηθεί ως κίνητρο σε αυτές τις κατηγο-
ρίες. Η γαστρονομία μπορεί να ενταχθεί
στην κατηγορία των διαπροσωπικών κινή-
τρων, καθώς η εμπειρία του φαγητού είναι
και μία ευκαιρία για κοινωνικοποίηση. Σύμ-
φωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματο-
ποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 95%
των Βρετανών υποστήριξε ότι καλύπτει τις
διαπροσωπικές του ανάγκες βγαίνοντας
έξω και τρώγοντας με συγγενείς και φί-
λους, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ποιό-
τητα του φαγητού του, ενώ αρκείται
απλώς στο να μοιραστεί αυτήν τη στιγμή
με φίλους.
Όσον αφορά τις ανάγκες διαμόρφωσης
της εικόνας των ανθρώπων και του κύρους
τους, η γαστρονομία παίζει σπουδαίο ρό-
λο, καθώς ήταν πάντα ένα κίνητρο για εκεί-
νους που ήταν αυτό που πολλοί χαρακτη-
ρίζουν ως «high-class» τουρίστες. Αυτοί οι
τουρίστες αποκτούσαν υψηλή θέση και κύ-
ρος με την επίσκεψή τους στα καλύτερα
εστιατόρια. Εκτός από τα κίνητρα που κά-
νουν τους ανθρώπους να επιλέξουν αν θα
δειπνήσουν έξω, υπάρχουν και κάποια είδη
τουριστών που επιλέγουν έναν προορισμό
για τη γαστρονομία του. Πρώτον, υπάρ-
χουν εκείνοι οι τουρίστες που έχουν μία
πιο αδιάφορη στάση και τους αρέσει να
δοκιμάζουν τοπικές κουζίνες διαφορετικές
από την κουζίνα τους, εκλαμβάνοντας αυ-
τήν τη δραστηριότητα ως ένα ευχάριστο
χόμπι για διακοπές. Επίσης, υπάρχουν άν-
θρωποι που ταξιδεύουν για επαγγελματι-
κές συναντήσεις και συνέδρια, οι οποίοι
θεωρούν ότι δειπνώντας έξω και συναντώ-
ντας μία νέα διαφορετική τοπική γαστρο-
νομία, διασκεδάζουν. Φυσικά, υπάρχουν
εκείνοι που πηγαίνουν για διακοπές με δυ-
νατότητα προετοιμασίας γευμάτων από
μόνοι τους αγοράζοντας ντόπια υλικά και
μαγειρεύοντας τα γεύματά τους. Έτσι,
υποστηρίζουν με τον τρόπο τους την τοπι-
κή αγορά και τα προϊόντα.
Επιπλέον, λόγω της παγκοσμιοποίησης
της γαστρονομίας, οι τουρίστες είναι όλο
και πιο τολμηροί και ανοιχτοί σε νέες
εμπειρίες με κάθε αναφορά στο φαγητό
και στα τρόφιμα. Κατά συνέπεια, τα τρόφι-
μα που δοκιμάζουν οι τουρίστες σε κάθε
προορισμό διαδραματίζουν σημαντικό ρό-
λο για την επιλογή των διακοπών
τους. Έτσι, υπάρχει μία μεγάλη επιρροή
στα συναισθήματα των τουριστών, όταν
έχουν να επιλέξουν πού θα ταξιδέψουν,
έχοντας στο νου τους τη γαστρονομία του
προορισμού.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα από
τον ΣΕΤΕ (2009), υπάρχουν ορισμένες
ομάδες ανθρώπων που επιλέγουν να ταξι-
δεύουν με μοναδικό λόγο τη γαστρονομία
του προορισμού. Έτσι, το προφίλ των γα-
στρο-τουριστών εστιάζεται στην ηλικία των
30-50 ετών και 51-64 ετών. Πρόκειται, κυ-
ρίως, για ανθρώπους που είναι επαγγελμα-
θέμα