FOOD
Service
53
τικά καταξιωμένοι, ανώτερου μορωτικού
και εισοδηματικού επιπέδου. Επίσης, οι
τουρίστες αυτής της κατηγορίας χαρακτη-
ρίζονται έμπειροι τουρίστες, αλλά και περι-
πετειώδεις, καθώς ενδιαφέρονται για τον
πολιτισμό του προορισμού που επιλέγουν.
Τέλος, προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος
του προϋπολογισμού τους που έχουν για
το ταξίδι σε γαστρονομικές δραστηριότη-
τες. Οι χώρες προέλευσης των γαστρο-
τουριστών είναι κυρίως οι Ηνωμένες Πολι-
τείες της Αμερικής, η Γαλλία, η Ισπανία, η
Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μεγά-
λη Βρετανία.
Αυτό το προφίλ των τουριστών απευθύ-
νεται σε όσους επιλέγουν έναν προορισμό
με βασικά κριτήρια την κουλτούρα και τη
γαστρονομία της περιοχής. Αν και υπάρ-
χουν τουρίστες που ταξιδεύουν για πολ-
λούς άλλους λόγους, υπάρχει πιθανότητα
κατά τη διάρκεια των διακοπών τους να
ανακαλύψουν το γαστρονομικό τουρισμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζουν τα
σχέδιά τους και να προσφέρουν τα χρήμα-
τά τους σε δραστηριότητες γαστρονομι-
κού ενδιαφέροντος και όχι σε άλλες που
πιθανόν να είχαν προγραμματίσει. Αυτό
αποτελεί γεγονός από τη στιγμή που προ-
ορισμοί έχουν αναπτύξει το γαστρονομικό
τουρισμό και η τοπική κουζίνα και τα προϊ-
όντα έχουν συμπεριληφθεί στο τουριστικό
προϊόν του προορισμού.
Η γαστρονομία στην
Ελλάδα
Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, διαθέτει
έναν πλούσιο πολιτισμό και μία κλασική
παραδοσιακή κουζίνα που είναι γνωστή
στο εξωτερικό και προτιμάται από πολ-
λούς. Παρά αυτό το γεγονός όμως, στην
Ελλάδα ο γαστρονομικός τουρισμός δεν
κατέχει πλεονεκτική θέση σε σχέση με άλ-
λες χώρες. Κύριο αίτιο γι’ αυτό θεωρείται
η ελλιπής προβολή της ελληνικής γαστρο-
νομίας στο εξωτερικό, ενώ παρουσιάζονται
προβλήματα και σε επίπεδο ποιότητας των
παρεχόμενων υπηρεσιών.
Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα, τα τελευ-
ταία κυρίως χρόνια, έχουν δημιουργηθεί
υψηλής και δημιουργικής κουζίνας εστια-
τόρια, ικανά να δελεάσουν γαστροτουρί-
στες. Ακόμη, γίνονται φιλότιμες προσπά-
θειες από ανθρώπους που θέλουν να προ-
ωθήσουν και να αναβαθμίσουν τη γαστρο-
νομική εμπειρία του κάθε επισκέπτη. Αυτές
οι προσπάθειες ξεκινούν με τη βελτίωση
της ποιότητας στα ξενοδοχειακά εστιατό-
ρια και κυρίως στο πρωινό, όπου οι αλλο-
δαποί τουρίστες δίνουν μεγάλη σημασία.
Επιπλέον, διοργανώνονται διαδρομές από
tour operators, μέσα από τις οποίες οι του-
ρίστες γνωρίζουν την παράδοση της Ελλά-
δας και τον πολιτισμό της. Επίσης, υπάρ-
χουν σε όλη την Ελλάδα χώροι παραγωγής
τοπικών προϊόντων που έχουν μετατραπεί
σε μουσεία και επισκέψιμους χώρους.
Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα, παρ’
όλο που είναι υπό ανάπτυξη αυτό το είδος
τουρισμού, υπάρχουν περιοχές που έχουν
χαρακτηριστεί για τη γαστρονομική προ-
σφορά τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η
περιοχή της Κρήτης με την κρητική κουζί-
να, τις τοπικές συνταγές της, τα κατεξοχήν
παραδοσιακά εστιατόρια, την παραγωγή
δικού της κρασιού και λαδιού όπως και
πολλών άλλων τοπικών προϊόντων υψηλής
ποιότητας. Επίσης, η Σαντορίνη είναι ένας
προορισμός που επιλέγεται ως γαστρονο-
μικός, με μία διαφορετική, όμως, προσέγ-
γιση της γαστρονομίας, αυτής της πιο μο-
ντέρνας παραδοσιακής κουζίνας.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι γίνο-
νται προσπάθειες ανάπτυξης του γαστρο-
νομικού τουρισμού στη Χίο με έμφαση στα
τοπικά προϊόντα, όπως είναι η Μαστίχα της
Χίου. Είναι σημαντικό για τον τουρισμό της
Ελλάδας να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκό-
μενοι στην τουριστική βιομηχανία ότι η γα-
στρονομία πρέπει να ενταχθεί επίσημα και
να περιλαμβάνεται στα τουριστικά προϊό-
ντα που διαθέτει η χώρα.
* Η Λία Μαρινάκου είναι υπεύθυνη Προ-
γραμμάτων Τουρισμού στο IST College και
συνέγραψε το άρθρο μαζί με τη σπουδά-
στρια Εύη Στεφανίδου.
<
θέμα
Γαστρονομικές εκδρομές
Σημαντικό είναι να αναφερθεί η γαστρονομική
προσφορά που εμφανίζεται μέσω των εκδρομών
που διοργανώνουν συγκεκριμένοι tour operators,
ενσωματώνοντας σε αυτές τη γαστρονομία. Αυτού
του είδους οι οργανωμένες εκδρομές περιλαμβά-
νουν σεμινάρια μαγειρικής τοπικών φαγητών, δεί-
πνο με γνωστούς chef, επισκέψεις σε χώρους πα-
ραγωγής τοπικών προϊόντων, σε σχολές μαγειρι-
κής και οινολογίας, καθώς και γεύματα ή δοκιμές
κρασιών με έμπειρους ανθρώπους του χώρου,
όπως γνωστούς sommeliers. Ακόμη, έχουν δημι-
ουργηθεί μουσεία γαστρονομικού ενδιαφέροντος,
τα οποία παρουσιάζουν διάφορα τοπικά προϊόντα,
προωθώντας έτσι την τοπική κουλτούρα του τό-
που. Η γαστρονομία παρουσιάζεται και στα μαθή-
ματα και σεμινάρια μαγειρικής που οργανώνονται
κατά καιρούς. Είναι συχνό το φαινόμενο να διορ-
γανώνονται μαθήματα μαγειρικής μέσα στα ξενο-
δοχεία κατά τη διάρκεια παραμονής τουριστών,
μαθαίνοντας έτσι από έμπειρους chef την τοπική
κουζίνα. Όμως έχει εμφανιστεί και μία νέα τάση
στην προσφορά της γαστρονομίας τα τελευταία
χρόνια. Αυτή η τάση έχει σχέση με τις περιποιή-
σεις σε spa, όπου τα καλλυντικά προϊόντα που
χρησιμοποιούνται για περιποιήσεις και θεραπείες
είναι τοπικά προϊόντα παραγωγής.