51
μερικές επανακάμπτουν (π.χ. καρύδι), εξού και υπάρχει
και μία αγορά απευθείας από τον παραγωγό.
Η Ελλάδα κάνει και μεγάλες εισαγωγές κυρίως από
Τουρκία, Περσία (Ιράν), Κίνα, Σιγκαπούρη, Μπανγκλα-
ντές, Ισπανία, Αμερική και εξάγει κυρίως στην
Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία.
Αγορά
Στο τοπίο της παραγωγής δραστηριοποιούνται συνεταιρι-
σμοί όπως ο Παναιγιάλειος, ο συνεταιρισμός Κύμης
Ευβοίας και ο συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας.
Ιδιώτες, απ’ όπου μπορεί να αγοράσει κάποιος ξηρούς
καρπούς, καθώς και μεσάζοντες, αλλά και μεγάλοι εισα-
γωγείς, οι οποίοι διαθέτουν και προϊόντα από Έλληνες. Οι
κύριοι προμηθευτές σε ξηρούς καρπούς συγκεντρώνο-
νται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Προβλήματα
Ένα βασικό πρόβλημα για όλους, το οποίο εμφανίζεται
κυρίως στο φιστίκι Αιγίνης, είναι οι ελληνοποιήσεις. Το
ξένο φιστίκι δεν είναι ποιοτικά τόσο καλό, γιατί δεν είναι
το ίδιο νόστιμο. Το ελληνικό είναι πιο μικρό σε μέγεθος,
έρχεται πιο ακριβό, αλλά έχει φανατικούς οπαδούς. Αν
δείτε κάποιον σε γειτονικό κατάστημα να πουλάει φτηνά
φιστίκι ως Αιγίνης σίγουρα δεν είναι ελληνικό.
Τιμές
Οι ξηροί καρποί, καθώς δεν θεωρούνται είδος πρώτης
ανάγκης, είναι γενικότερα από τα πιο ακριβά προϊόντα
στην αγορά. Οι τιμές των ξηρών καρπών για τον
έμπορο που αγοράζει μπορεί να ξεκινήσουν από πολύ
χαμηλές, όπως 1,75 έως 1,80 που ήταν το στραγάλι και
μπορεί να εκτιναχθούν, όπως πέρυσι στο φουντούκι
που έφτασε στα 18 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα προ-
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
αφιέρωμα
Μ
ί α από τις πιο γνωστές εταιρείες του χώρου
των ξηρών καρπών, που δραστηριοποιείται
στη Θεσσαλονίκη και κάνει εξαγωγές και
στην Ευρώπη, είναι της οικογένειας Μενεξόπουλου. H
εταιρεία ιδρύθηκε το 1951 από τον Δημήτριο Μενεξό-
πουλο, με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, στην περιοχή
Λαδάδικα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας
ως μία μονάδα πώλησης ξηρών καρπών και θεωρείται
από τις μεγαλύτερες στο χώρο. Σήμερα εξακολουθούν να
είναι στο τιμόνι τα παιδιά του Δημήτρη Μενεξόπουλου,
Γιάννης και Παναγιώτης, αλλά πλέον έχει μπει δυναμικά
και η 3η γενιά, «Μενεξόπουλοι Δ. Αφοί Ο.Ε.», δηλαδή ο
Αλέξανδρος και ο Δημήτρης Μενεξόπουλος. Η εταιρεία
δεν περιλαμβάνει μόνο εισαγωγή, επεξεργασία και
εμπόριο ξηρών καρπών, αλλά και μία σειρά από άλλα
προϊόντα, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά, όσπρια,
σνακ, δημητριακά. Η μονάδα βρίσκεται στη βιομηχα-
νική ζώνη Καλοχωρίου-Θεσσαλονίκης (6ο χιλιόμετρο
Θεσσαλονίκης-Καλοχωρίου) και παράλληλα διατηρεί
κατάστημα λιανικής πώλησης στο κέντρο της Θεσσαλονί-
κης (Βασιλέως Ηρακλείου και Κατούνη). Τα προϊόντα της
είναι πιστοποιημένα, ενώ παράγει και συσκευασμένους
ξηρούς καρπούς. Η αξία των ξηρών καρπών ξεκινάει από
2 ευρώ και αγγίζει τα 22 ευρώ. Πιο ακριβό είναι το μακα-
ντάμι από Νότια Αφρική, Μαδαγασκάρη, Αυστραλία, που
μοιάζει με μεγάλο φουντούκι και χρησιμοποιείται κατά
κόρον στα παγωτά. Η εταιρεία δίνει σε όλη την Ελλάδα
και κάνει εξαγωγές και στην Ευρώπη.
ΤηλΕΦΩΝΟ
(0030) 2310 752929
e-mail
Website
/
Ο Μενεξόπουλος στη Θεσσαλονίκη
Ξ
εχωριστή θέση στο χώρο των ξηρών καρπών έχει
και η οικογένεια Οβακιμιάν με μεγάλη εμπειρία, της
οποίας η εταιρεία έχει έδρα στον Ασπρόπυργο από
το 1930. Με ρίζες στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας, ο γεννήτο-
ρας της οικογένειας, ο παππούς Κεβόρκ, ήταν έμπορος
ξηρών καρπών και κυρίως κουκουναριού. Η ζωή τα έφερε
έτσι που το 1930 στην οδό Κέκροπος στον Πειραιά ιδρύθηκε η
εταιρεία και το 1969 ανέλαβε ο γιος Τακβόρ ή Τάκης Οβακι-
μιάν. Η εταιρεία ασχολείται με την εισαγωγή, επεξεργασία,
συσκευασία και εμπορία ξηρών καρπών και είναι πιστοποιη-
μένη με ISO, ενώ τώρα πια οι εγκαταστάσεις της είναι στον
Ασπρόπυργο. Είναι από τις πιο γνωστές εταιρείες στην
Ελλάδα και τα στελέχη της έχουν σημαντική εμπειρία σε
δεκάδες προϊόντα πάνω στους ξηρούς καρπούς.
ΤηλΕΦΩΝΟ
210 5596468
e-mail
Website
Οβακιμιάν – Διαδρομή:
Πέργαμος, Πειραιάς, Ασπρόπυργος