50
θα χαρακτηριζόταν ομιχλώδες, καθώς παρουσιάζει
έντονες διακυμάνσεις, αφού είναι χρηματιστηριακό
προϊόν και έχει τη δυνατότητα συντήρησης, ακόμη και
έναν χρόνο στην αγορά. Έτσι, ενώ ο Έλληνας παραγωγός
έχαιρε καλή τιμή στο καρύδι, το φουντούκι της Τουρκίας,
η οποία είναι εκ των leaders στην αγορά, πήρε πέρυσι
την ανιούσα και σημείωσε τιμές ρεκόρ, φτάνοντας σε
επίπεδα… σολομού και βάλε!
Οι ανάγκες, λοιπόν, που ένα μίνι μάρκετ μπορεί να καλύ-
ψει δεν αφορούν μόνο μεμονωμένους καταναλωτές ή
νοικοκυριά, αλλά μπορούν να συνάψουν συμφωνίες με
αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μπαράκια, καφετέριες, πιο
εξεζητημένα εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.
Υπάρχουν δύο ειδών άδειες πώλησης τροφίμων, η μία
για χύμα προϊόντα και η άλλη για συσκευασμένο τρό-
φιμο. Η χώρα μας έχει τεχνογνωσία στην παραγωγή
ξηρών καρπών, αλλά τα τελευταία χρόνια πολλές καλ-
λιέργειες εγκαταλείφθηκαν (π.χ. φουντουκιού) και
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
αφιέρωμα
Π
αραγωγή φιστικιού αράπικου και στο εξής και
ποπ κορν, στην Αμμουδιά Σερρών, στο Δήμο
Ηράκλειας, κάνει η οικογένεια Αγριανίδη, που
έχει κερδίσει και σε διαγωνισμούς γεύσης. Η σύζυγος και
ο γιος είναι κυρίως αγρότες, ενώ ο σύζυγος Χρήστος
Αγριανίδης κάνει μεταποίηση και επεξεργασία ξηρών
καρπών, καθώς διαθέτουν δικό τους σπαστήρα. Το
φιστίκι τους στο λιανεμπόριο πωλείται στα 2,20 ευρώ
ωμό ή ψημένο + ΦΠΑ, που είναι στο 24%, αλλά πωλούν
και άλλα προϊόντα. Η οικογένεια Αγριανίδη ξεκίνησε
δειλά δειλά και σήμερα πολλοί αγρότες της περιοχής
έχουν μπει στην καλλιέργεια αράπικου φιστικιού. Συνο-
λικά καλλιεργούνται περίπου 7.000-8.000 στρέμματα. Ο
μέσος όρος καλλιέργειας των παραγωγών της περιοχής
είναι 10-15 στρέμματα, ενώ μερικοί που παράγουν ηλί-
ανθο τον χρησιμοποιούν για την παραγωγή λαδιού. Η
εταιρεία Αγριανίδη λέγεται «Ελληνικός Καρπός» και
πλέον έχουν προχωρήσει και στην παραγωγή φιστικο-
βούτυρου. Έχουν ξεκινήσει εξαγωγές σε Γερμανία,
Αυστρία, Πολωνία, Κορέα, Αμερική και τώρα ετοιμάζο-
νται για Κύπρο, με τη φίρμα «Ελληνικός Καρπός».
ΤηλΕΦΩΝΟ
(+30) 23250 31962
e-mail
Website
/
Φιστίκι αράπικο από τας Σέρρας
Μ
ε ναυαρχίδα της εταιρείας το κελυφωτό
φιστίκι, το Κτήμα Καμάρα από τη δεκαετία του
’
70 παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται
ξηρούς καρπούς, με έδρα τη Μάκρη Φθιώτιδας. Ο Από-
στολος Καμάρας ήταν οδηγητής της επιχείρησης πριν 40
περίπου έτη. Σήμερα, ο Δημήτρης Καμάρας, πλαισιωμέ-
νος από μία έμπειρη ομάδα συνεργατών, συνεχίζει την
παράδοση και την επεκτείνει με την εμπορία όλων των
ειδών ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων.
Η επιχείρηση «ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΜΑΡΑΣ» μένει πιστή σε
μεθόδους που την κατατάσσουν στις «παραδοσιακές». Το
πλεονέκτημα της παραγωγής, της διαλογής και της επε-
ξεργασίας του φιστικιού, που είναι το κυρίως
εμπορεύσιμο προϊόν, συμβάλλει σημαντικά στην αντα-
γωνιστικότητά του. Αμέσως μετά τη συγκομιδή, γίνεται η
αποφλοίωση, η αποξήρανση και η διαλογή των καρπών.
Η «γραμμή παραγωγής» της επιχείρησης σε βασικούς
τομείς είναι τα ανθρώπινα χέρια, αφού το σημαντικό στά-
διο της διαλογής και της συσκευασίας γίνεται
χειρονακτικά. Τα προϊόντα φυλάσσονται σε ειδικά δια-
μορφωμένους αποθηκευτικούς χώρους, εφοδιασμένους
με ψυγεία και αφυγραντήρες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι
απολύτως σίγουρο ότι το προϊόν που θα φτάσει στα χέρια
του τελικού καταναλωτή είναι φρέσκο και καθαρό και
πληροί τις προδιαγραφές των τροφών, που είναι απαραί-
τητες για τη σωστή διατροφική αλυσίδα. Εκτός από το
φιστίκι, η επιχείρηση προμηθεύεται από επιλεγμένους
παραγωγούς και άλλα είδη ξηρών καρπών και αποξηρα-
μένων φρούτων.
ΤηλΕΦΩΝΟ:
22360 23543 & 210 6143705
E-mail:
Website:
ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΑΡΑ