Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 1 - page 49

49
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
αφιέρωμα
Υ
πάρχουν πάνω από 100 είδη ξηρών
καρπών σε όλο τον κόσμο και
κάποια από αυτά έχουν την ιδιότητα
να υπάρχουν είτε ως αυτοτελές
γεύμα είτε συνοδεύοντας γεύματα ή
ποτά είτε ακόμη και ως συστατικό
μαγειρικών συνταγών ή συνταγών ζαχαροπλαστικής.
Διαρκώς, η έρευνα στους ξηρούς καρπούς προχωρά,
ανακατεύοντας την τράπουλα στην αγορά, εφόσον είναι
συνδεδεμένοι με υγιεινή διατροφή, και φτιάχνοντας
νέα προϊόντα, που μπορούν να μπουν σε μίνι μάρκετ
και γενικότερα σε καταστήματα της μικρής λιανικής.
Αναφορικά με το τοπίο στις τιμές των ξηρών καρπών,
Το τοπίο των ξηρών καρπών ως προς το κομμάτι
της ντόπιας παραγωγής δεν είναι σταθερό και έχει
σημαντικές και γρήγορες διακυμάνσεις, γεγονός που
αποτυπώνεται και στις τιμές. Φέτος, για παράδειγμα,
ήταν μία κακή χρονιά για τη Βοστίτσα, την αιγιώτικη
μαύρη σταφίδα, και αυτό αναμένεται να επηρεάσει την
τιμή της στην αγορά.
Τα φιστικόδεντρα (δηλαδή οι φιστικιές που παράγουν
το γνωστό πράσινο φιστίκι Αιγίνης) δίνουν παραγωγή
χρονιά παρά χρονιά, όπως και η ελιά. Έτσι, τη μία χρονιά
μπορεί να το αγοράσει κάποιος σε καλύτερη τιμή, καθώς
έχει καλύτερες αποδόσεις, και την επομένη χρονιά να
ανέβει η τιμή του.
Υπάρχουν ξηροί καρποί που είναι προϊόντα προστα-
τευόμενης προέλευσης, γεγονός που ενίοτε λόγω των
πιστοποιήσεών τους δίνει και μεγαλύτερη τιμή και κάποια
υπεραξία στην αγορά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα
εξής προϊόντα: μαύρη σταφίδα (Βοστίτσα) Αιγίου, σταφίδα
Ζακύνθου, φιστίκι Αιγίνης, φιστίκι Μεγάρων, κελυφωτό
φιστίκι Φθιώτιδας, ξερά σύκα Κύμης.
Παρ’ ότι δεν ανήκει στη ζώνη των ΠΟΠ και η παρα-
γωγή της φθίνει τα τελευταία χρόνια, φανατικούς
οπαδούς έχει και η σουλτανίνα ή σουλτανί, που παράγε-
ται κυρίως στο Ηράκλειο της Κρήτης, η λεγόμενη καφέ
σταφίδα, η οποία όμως πια είναι σε μικρές ποσότητες.
Τα μικρά μαγαζιά επιλέγουν συνήθως τους «κλα-
σικούς» ξηρούς καρπούς για τους καταναλωτές. Όμως
πέρα από ολόκληρο τον ξηρό καρπό, αλατισμένο ή
μη, υπάρχει ο κομμένος, το τρίμμα ή και η πούδρα για
χρήσεις κυρίως στη μαγειρική, στην αρτοποιία και στη
ζαχαροπλαστική. Για όποιον λοιπόν έχει αποφασίσει να
μπει σε αυτή την αγορά και να δουλέψει με πιο μεγά-
λους πελάτες, έχει πεδίο δόξης λαμπρό, γνωρίζοντας
ωστόσο πως πρόκειται για ακριβό προϊόν και τις όποιες
δυσκολίες υπάρχουν στην αγορά.
Ξηρούς καρπούς ενίοτε πωλούν και οι κάβες και
τα μεγάλα σουπερμάρκετ ή κάνουν συμφωνίες με
παραγωγούς, όπως ο Σκλαβενίτης. Αυτό σημαίνει
ότι υπάρχουν προϊόντα στα οποία δύσκολα μπορεί να
ανταγωνιστεί ο μικρός έμπορος, ενώ συσκευασμένοι
ξηροί καρποί πια πωλούνται και στα περίπτερα. Όμως
υπάρχουν προϊόντα τα οποία δεν μπαίνουν καν σε αυτές
τις αλυσίδες και εδώ υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο
κέρδος.
Υψηλή ζήτηση από καταναλωτές έχουν κυρίως τα
εξής: φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο ψημένο, φουντούκι,
αράπικο φιστίκι, ηλιόσπορος, πασατέμπος, πικάντικο
αράπικο, κρόκερς και κάσιους.
Ιδιαιτερότητες
1...,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48 50,51,52,53,54,55,56,57,58,59,...84
Powered by FlippingBook