FOOD
Service
20
Μεγάλη επιτυχία και καταξίωση
για τη Μικροζυθοποιία Σερρών
& Βορείου Ελλάδος Siris Micro -
Brewery ήρθε από το εξωτερι-
κό. Το χάλκινο μετάλλιο έλαβε
η μπίρα Voreia Stout στο διεθνή
διαγωνισμό Brussels Beer Chal-
lenge στην κατηγορία Stout-
Porter Beer. O διαγωνισμός διε-
ξήχθη επιτυχώς στην Αμβέρσα
του Βελγίου, στον οποίο συμ-
μετείχαν συνολικά πάνω από
1.100 μπίρες από όλο τον κό-
σμο. Εβδομήντα πέντε καταξιω-
μένοι εμπειρογνώμονες από
τον κλάδο της μπίρας από όλο
τον κόσμο αποτέλεσαν την κρι-
τική επιτροπή που δοκίμασε και
ανέδειξε τις καλύτερες συντα-
γές μέσα από μία διαδικασία
τυφλής δοκιμής. Η βράβευση
πραγματοποιήθηκε την Κυρια-
κή 8 Νοεμβρίου, ενώ την ίδια
ημέρα ανακοινώθηκαν οι νική-
τριες μπίρες και στην ιστοσελί-
δα του διαγωνισμού.
Η Voreia Stout είναι αποτέλε-
σμα του συνδυασμού έξι δια-
φορετικών βυνών κριθαριού και
της προσθήκης ατόφιου ελλη-
νικού κριθαριού. Παράλληλα, η
χρήση αυθεντικής γαλλικής
μαύρης σοκολάτας Valrhona
αποτελεί μία παγκόσμια καινο-
τομία που διακρίνει τη συνταγή
της. Πρόκειται για μία απαστε-
ρίωτη και αφιλτράριστη Ale μα-
κράς ωρίμανσης, που χαρακτη-
ρίζεται από μαύρο χρώμα και
καφέ κρεμώδες αφρό. Καβουρ-
δισμένα αρώματα κάνουν έντο-
να την παρουσία τους, καθώς
νότες σοκολάτας, καφέ και κα-
ραμέλας συνεργάζονται αρμο-
νικά προσδίδοντάς της μία ιδι-
αίτερη αρωματική ταυτότητα.
Η γεύση της είναι γεμάτη, κρε-
μώδης και γλυκιά στην αρχή,
ενώ διακρίνεται μία ελαφριά
οξύτητα, καθώς η σοκολάτα, ο
καφές και η καραμέλα έρχονται
στο προσκήνιο, αφήνοντας στη
συνέχεια μία έντονη επίγευση
με μία αρκετά χορταστική πι-
κράδα μαύρης σοκολάτας. Το
σώμα της επιτηδευμένα γεμάτο
και πυκνό, με τη ζύμωση να ξε-
κινά με 18 Plato, παρά το μέ-
τριο για την κατηγορία αλκοόλ
που αγγίζει τους 6 βαθμούς.
Διατίθεται σε φιάλες 330ml και
συνδυάζεται ιδανικά με μοσχα-
ρίσιο και χοίρινο κρέας, barbe -
que sauce, τρούφα, cheddar,
blue cheese, οστρακοειδή και
μαλάκια. Επιπλέον, μπορεί να
συνοδευτεί και με γλυκά, όπως
κέικ σοκολάτας, σουφλέ σοκο-
λάτας ή παγωτό βανίλιας. Η
Voreia Stout ξεκίνησε το ταξίδι
της στην ελληνική αγορά τον
Δεκέμβριο του 2014, κατακτώ-
ντας λαμπερές κριτικές από
τους γευσιγνώστες του κλάδου
και τους φίλους του ζύθου.
Άμεσα ακολούθησε το δρόμο
των εξαγωγών μαζί με τους
υπόλοιπους κωδικούς της Μι-
κροζυθοποιίας Σερρών σε πολ-
λές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ
μέχρι το τέλος του έτους θα
βρίσκεται και στην αγορά της
Αυστραλίας.
Η Voreia Stout κέρδισε το Bronze Medal
Για μία ακόμα χρονιά, την 9η,
οι οινοπαραγωγοί της Πελο-
ποννήσου «ανηφόρισαν» προς
την Αθήνα, την Κυριακή 15 Νο-
εμβρίου 2015, για να παρου-
σιάσουν τα κρασιά τους σε
όλους τους φίλους του καλού
κρασιού.
Η γνωστή και καθιερωμένη εκ-
δήλωση γευσιγνωσίας πραγμα-
τοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Με-
γάλη Βρεταννία.
Κατά τη διάρκειά της, οι επι-
σκέπτες της δοκίμασαν τα πε-
ρισσότερα κρασιά της Πελο-
ποννήσου από τους αμπελώ-
νες και τα οινοποιεία 32 οινο-
παραγωγών.
Κρασιά κάθε τύπου, με προε-
ξάρχοντα εκείνα των κορυφαί-
ων ονομασιών προέλευσης:
Μαντινεία, Νεμέα, Μαυροδάφ-
νη Πατρών, Πάτρα, Μοσχάτος
Ρίου Πατρών, αλλά και δεκά-
δες άλλα, Προστατευόμενης
Γεωγραφικής Ένδειξης (πρώην
Τοπικοί Οίνοι), καθώς και κρα-
σιά από εξαιρετικές ελληνικές
και ξένες ποικιλίες αμπέλου,
βρίσκονταν εκεί για να ικανο-
ποιήσουν τη γευστική περιέρ-
γεια κάθε οινολάτρη. Οι επι-
σκέπτες της εκδήλωσης είχαν
επίσης τη δυνατότητα να δη-
λώσουν συμμετοχή σε κλήρω-
ση για φιάλες πελοποννησια-
κών οίνων από τα συμμετέχο-
ντα οινοποιεία, καθώς και για
διανυκτερεύσεις σε ορεινούς
ξενώνες του δικτύου των Δρό-
μων του Κρασιού της Πελοπον-
νήσου. Οι κληρώσεις γίνονταν
κάθε μία ώρα κρατώντας το εν-
διαφέρον του κοινού αμείωτο!
Οι οινοπαραγωγοί του Μoριά
παρουσίασαν στο οινόφιλο κοι-
νό τις ιδιαιτερότητες του πελο-
ποννησιακού αμπελώνα, του
πιο πλούσιου σε διαφορετικά
αμπελοτόπια της Ελλάδας. Ο
αμπελοοινικός πλούτος της
Πελοποννήσου καταδεικνύεται
και από την αρχαία ονομασία
της ως «αμπελόεσσα Πελοπόν-
νησος». Στο πλαίσιο της εκδή-
λωσης πραγματοποιήθηκε, επί-
σης, η παρουσίαση ενός σημα-
ντικού ερευνητικού προγράμ-
ματος του Δημόκριτου, που
έγινε σε συνεργασία με τέσσε-
ρα οινοποιεία της Πελοποννή-
σου και αφορά τον επιστημονι-
κό προσδιορισμό της γεωγρα-
φικής προέλευσης ενός κρασι-
ού, αλλά και της ποικιλιακής
του σύνθεσης, με στόχο την
εξάλειψη φαινομένων νοθείας.
Η γευσιγνωσία των οίνων της
Πελοποννήσου οργανώθηκε
φέτος για 9η συνεχή χρονιά,
από την εταιρεία οινικής επι-
κοινωνίας Vinetum για λογα-
ριασμό της Ένωσης Οινοπαρα-
γών του Αμπελώνα της Πελο-
ποννήσου (ΕΝΟΑΠ).
Οίνοι Πελοποννήσου: Αυθεντικά Ελληνικά
Αμπελοτόπια
επικαιρότητα