επικαιρότητα
Μία από τις τελευταίες τάσεις που αδιαμφι-
σβήτητα έχει ορίσει νέα standards στην
εμπειρία απόλαυσης των κοκτέιλ και θα
πρωταγωνιστήσει σε κορυφαία μπαρ και
εστιατόρια είναι μία νέα προσέγγιση στο
στυλ των ποτών και αφορά κοκτέιλ με ανά-
λαφρο χαρακτήρα και χαμηλότερη περιεκτι-
κότητα σε αλκοόλ. Πλέον, η βραδινή έξο-
δος δεν αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία κα-
τανάλωσης, καθώς ένα νέο σύνολο ξεχωρι-
στών περιστάσεων –τις περισσότερες φο-
ρές και κατά τη διάρκεια της ημέρας– έχει
κάνει την εμφάνισή του. Γνωστές σε όλους
περιστάσεις, όπως το κυριακάτικο Brunch,
τα After Work Drinks, τα Απεριτίφ και τα
Digestive, που ενσωματώνονται ιδανικά σε
ένα πλήρες γεύμα. Το WORLD CLASS έφε-
ρε όλα τα παραπάνω στο προσκήνιο, κατά
τη διάρκεια δύο εκδηλώσεων που πραγμα-
τοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
αντίστοιχα. Στις εκδηλώσεις αυτές συγκε-
ντρώθηκε η αφρόκρεμα της ελληνικής
bartending σκηνής και παρουσιάστηκε η θε-
ματική ενότητα του πρώτου κύματος του
WORLD CLASS Bartender of the Year 2016.
Με θέμα το Mindful Drinking, οι bartenders
ενημερώθηκαν για τη νέα τάση του κλάδου
που θέλει τους καταναλωτές να αναζητούν
κοκτέιλ χαμηλότερου δείκτη ABV ή αλλιώς
χαμηλότερης περιεκτικότητας αλκοόλ. Ο
διεθνούς φήμης Wellness Expert, Iain Bell,
ήταν ο επίτιμος καλεσμένος των δύο εκδη-
λώσεων και εξήγησε αναλυτικά τους λό-
γους για τους οποίους το κοινό στρέφεται
προς νέες, χαμηλότερης περιεκτικότητας
σε αλκοόλ, κατευθύνσεις όσον αφορά την
απόλαυση του ποτού του. Ο Έλληνας
WORLD CLASS Bartender of the Year 2015,
Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, ήταν επίσης
εκεί και μοιράστηκε τις εμπειρίες του από
το φετινό παγκόσμιο τελικό του WORLD
CLASS, όπου πλασαρίστηκε στους έξι κα-
λύτερους bartenders παγκοσμίως. Ο σκο-
πός του WORLD CLASS είναι να βοηθήσει
όλους αυτούς που αναζητούν ξεχωριστές
εμπειρίες απόλαυσης, ώστε να απολαμβά-
νουν αυτό που πραγματικά ψάχνουν και να
εκπαιδεύσει τους bartenders για να προ-
σφέρουν την καλύτερη φιλοξενία στους επι-
σκέπτες των μπαρ τους, μέσα από μία σει-
ρά premium spirits από το luxury portfolio
των Reserve Brands της Diageo.
Η κατοχύρωση της φέτας
Στο συμβούλιο υπουργών Γε-
ωργίας και Αλιείας, ο υπουρ-
γός Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστό-
λου, που εκπροσώπησε τη χώ-
ρα, συνοδευόμενος από το γε-
νικό γραμματέα Χαράλαμπο
Κασίμη, στη συζήτηση σχετικά
με το διεθνές εμπόριο των γε-
ωργικών προϊόντων επικεντρώ-
θηκε για μία ακόμη φορά στο
θέμα της προστασίας της φέ-
τας και των ευαίσθητων προϊό-
ντων της χώρας. Ο υπουργός
εξέφρασε την απογοήτευσή
του από την πορεία των εμπο-
ρικών διαπραγματεύσεων με
πολύ σημαντικούς εταίρους,
όπως ο Καναδάς, η Νότια
Αφρική, η Σιγκαπούρη, όσον
αφορά την προστασία των γε-
ωγραφικών ενδείξεων και κυ-
ρίως της φέτας. Υπογράμμισε
ότι: «Η υψηλή ποιότητα αλλά
και η μοναδικότητα ορισμένων
προϊόντων, αποτέλεσμα της
συστηματικής προσπάθειας
των αγροτών, αλλά και των
ποιοτικών μας συστημάτων,
όπως οι γεωγραφικές ενδεί-
ξεις, δεν πρέπει να αμφισβη-
τούνται από τους εμπορικούς
μας εταίρους». Επανέλαβε για
μία ακόμη φορά ότι: «Η φέτα,
πέρα από εμβληματική γεω-
γραφική ένδειξη, αποτελεί στυ-
λοβάτη της κτηνοτροφίας μας,
νευραλγικό τομέα για την ανά-
πτυξη, την απασχόληση και τις
μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Δήλωσε ότι: «Η ελλιπής προ-
στασία της φέτας από τον Κα-
ναδά δεν μπορεί να αποτελέσει
προηγούμενο για άλλες εμπο-
ρικές συμφωνίες» και κάλεσε
την επιτροπή «να εξετάσει προ-
σεκτικά τις προτάσεις που έχει
υποβάλει η ελληνική πλευρά,
για να εξευρεθεί μία κοινά απο-
δεκτή λύση, ώστε να αποφεύ-
γεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός
για τη φέτα στις αγορές τρίτων
χωρών, από προϊόντα που δεν
είναι συγκρίσιμα».
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακό-
μη στο θέμα των δασμολογι-
κών παραχωρήσεων της ένω-
σης για ευαίσθητα προϊόντα
μας και τόνισε ότι «πρέπει να
μελετώνται προσεκτικά οι επι-
πτώσεις τέτοιων παραχωρήσε-
ων στους Ευρωπαίους παρα-
γωγούς, όπως η πρόσφατη πε-
ρίπτωση για επιπρόσθετη αδα-
σμολόγητη ποσόστωση 35.000
τόνων ελαιολάδου Τυνησίας».
Τo WORLD CLASS ορίζει τις τάσεις στα κοκτέιλ
FOOD
Service
21