22
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
AΦΙΕΡΩΜΑ
Σχέση παροχής απαιτούμενων γνώσεων,
γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας
Τα τμήματα της σχολής παρέχουν σημαντι-
κά εφόδια. Οι σπουδαστές καταρτίζονται τό-
σο θεωρητικά όσο και πρακτικά σε εξειδικευ-
μένα εργαστήρια, για όλα τα θέματα της κάθε
ειδικότητας (Ξενοδοχειακά, Εστιατορική, Επι-
σιτισμός, Bar-Barista). Υπάρχουν ωστόσο συ-
γκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της
πρακτικής εμπειρίας που μπορούν να έχουν οι
απόφοιτοι των τουριστικών σχολών, μέσω της
πρακτικής τους άσκησης. Χρειάζεται η εκπαί-
δευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας να
συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τη θεωρητι-
κή και εργαστηριακή εκπαίδευση.
Ρυθμός απορρόφησης αποφοίτων τουριστι-
κών σχολών στην αγορά εργασίας
Εδώ και αρκετό καιρό, ευτυχώς, οι από-
φοιτοι των τουριστικών σχολών προτιμώνται
από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις
του κλάδου. Οι επιχειρήσεις (κυρίως οι με-
σαίες και οι μικρότερες – διότι οι μεγάλες το
γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια) συνειδητο-
ποιούν ότι για να είναι ανταγωνιστικές, πρέ-
πει να επενδύσουν στην ποιότητα του ανθρώ-
πινου δυναμικού τους. Η εποχή που μία κυρία
χωρίς καμία εκπαίδευση αναλάμβανε την
κουζίνα ενός εστιατορίου ευτυχώς εκλείπει
με γρήγορους ρυθμούς. Η πρακτική αυτή
δεν έκανε μόνο ζημιά στην ποιότητα, μπορεί
να ήταν και επιζήμια για τη δημόσια υγεία.
Με αυτή την έννοια, όλες σχεδόν οι και-
νούργιες επιχειρήσεις επιλέγουν αποφοί-
τους με σχετικές σπουδές. Αυτό έχει ως
αποτέλεσμα, η απορρόφηση των αποφοίτων
του κλάδου –τουλάχιστον στη δική μας τη
σχολή– να ξεπερνά το 90%.
Προτεινόμενες κινήσεις για τη βελτίωση
της τουριστικής εκπαίδευσης και ενίσχυση
της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού του-
ριστικού προϊόντος
Για τη βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευ-
σης είναι απαραίτητο να υπάρχει εμπιστοσύ-
νη στους αποφοίτους των ελληνικών τουρι-
στικών σχολών και να δοθούν περισσότερα
κίνητρα τόσο για σπουδές όσο και για απα-
σχόληση.
Να δοθούν κίνητρα, όπως voucher κατάρ-
τισης ή επιδότηση θέσεων εργασίας και πρα-
κτικής άσκησης σε επιχειρήσεις. Αντί να δί-
νονται προγράμματα που επιδοτούν θέσεις.
Αντώνης Σπλινής
Διοίκηση Τουριστικών
Επιχειρήσεων (M.Sc.)
Σπουδές
•
Μεταπτυχιακό Δί-
πλωμα: Τουριστική Πο-
λιτική και Σχεδιασμός,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
•
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΤΕΙ
ΠΑΤΡΩΝ
•
Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων,
ΙΕΚ
Εργασιακή εμπειρία στον ξενοδοχειακό
τομέα:
12 έτη
•
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΡΥΘΑ: Maitre D’hotel
•
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ:
Υπεύθυνος Τραπεζαρίας
•
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ: Υπεύθυνος
Τραπεζαρίας
•
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣ: Υπεύθυνος
Τραπεζαρίας
•
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΑΝΔΡΗΣ: Σερβιτόρος
•
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΓΚΡΙΦΟΛΙΟ: Υπεύθυνος
Τραπεζαρίας
Διδακτική εμπειρία στον τουρισμό:
10 έτη
•
1ο και 2ο ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ,
ΙΕΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ,
ΟΤΕΚ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
•
ΚΕΚ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,
ΚΕΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
•
ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΑϊΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,
ΚΕΚ Ν.Α. ΣΑΜΟΥ, ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
•
ΚΕΚ ΦΟΥΣΣΑ, ΚΕΚ 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,
ΚΕΚ EUROTEAM, KEK EUROTRAINING
•
ΚΕΚ ΚΑΝΑΛ, ΚΕΚ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ, ΚΕΚ ΑΛ-
ΦΑ, ΚΕΚ ΔΙΑΥΛΟΣ, ΚΕΚ ΔΙΟΝ ΕΠΕΚΑ
•
ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ, ΚΕΚ ΟΑΕΔ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ,
ΚΕΚ ΟΑΕΔ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΚΕΚ ΜΑΣΤΕΡ
Έχει διδάξει τα παρακάτω αντικείμενα:
•
Εστιατορική Τεχνική, Food & Beverage,
Catering, Εξυπηρέτηση Πελατών
•
Οργάνωση και Διοίκηση Μικρών Μονάδων
Παραγωγής και Παροχής Υπηρεσιών,
Reception, Οροφοκομία
•
Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου,
Οργάνωση Τουριστικών Γραφείων,
Σχεδιασμός Τουριστικών Πακέτων,
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού,
Τουριστικό Μάρκετινγκ, Δημόσιες
Σχέσεις, Aεροπορικοί Ναύλοι