Τουριστική Αγορά τ. 270 - page 22

22
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
AΦΙΕΡΩΜΑ
Σχέση παροχής απαιτούμενων γνώσεων,
γρήγορη ένταξη στην αγορά εργασίας
Τα τμήματα της σχολής παρέχουν σημαντι-
κά εφόδια. Οι σπουδαστές καταρτίζονται τό-
σο θεωρητικά όσο και πρακτικά σε εξειδικευ-
μένα εργαστήρια, για όλα τα θέματα της κάθε
ειδικότητας (Ξενοδοχειακά, Εστιατορική, Επι-
σιτισμός, Bar-Barista). Υπάρχουν ωστόσο συ-
γκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της
πρακτικής εμπειρίας που μπορούν να έχουν οι
απόφοιτοι των τουριστικών σχολών, μέσω της
πρακτικής τους άσκησης. Χρειάζεται η εκπαί-
δευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας να
συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τη θεωρητι-
κή και εργαστηριακή εκπαίδευση.
Ρυθμός απορρόφησης αποφοίτων τουριστι-
κών σχολών στην αγορά εργασίας
Εδώ και αρκετό καιρό, ευτυχώς, οι από-
φοιτοι των τουριστικών σχολών προτιμώνται
από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις
του κλάδου. Οι επιχειρήσεις (κυρίως οι με-
σαίες και οι μικρότερες – διότι οι μεγάλες το
γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια) συνειδητο-
ποιούν ότι για να είναι ανταγωνιστικές, πρέ-
πει να επενδύσουν στην ποιότητα του ανθρώ-
πινου δυναμικού τους. Η εποχή που μία κυρία
χωρίς καμία εκπαίδευση αναλάμβανε την
κουζίνα ενός εστιατορίου ευτυχώς εκλείπει
με γρήγορους ρυθμούς. Η πρακτική αυτή
δεν έκανε μόνο ζημιά στην ποιότητα, μπορεί
να ήταν και επιζήμια για τη δημόσια υγεία.
Με αυτή την έννοια, όλες σχεδόν οι και-
νούργιες επιχειρήσεις επιλέγουν αποφοί-
τους με σχετικές σπουδές. Αυτό έχει ως
αποτέλεσμα, η απορρόφηση των αποφοίτων
του κλάδου –τουλάχιστον στη δική μας τη
σχολή– να ξεπερνά το 90%.
Προτεινόμενες κινήσεις για τη βελτίωση
της τουριστικής εκπαίδευσης και ενίσχυση
της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού του-
ριστικού προϊόντος
Για τη βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευ-
σης είναι απαραίτητο να υπάρχει εμπιστοσύ-
νη στους αποφοίτους των ελληνικών τουρι-
στικών σχολών και να δοθούν περισσότερα
κίνητρα τόσο για σπουδές όσο και για απα-
σχόληση.
Να δοθούν κίνητρα, όπως voucher κατάρ-
τισης ή επιδότηση θέσεων εργασίας και πρα-
κτικής άσκησης σε επιχειρήσεις. Αντί να δί-
νονται προγράμματα που επιδοτούν θέσεις.
Αντώνης Σπλινής
Διοίκηση Τουριστικών
Επιχειρήσεων (M.Sc.)
Σπουδές
Μεταπτυχιακό Δί-
πλωμα: Τουριστική Πο-
λιτική και Σχεδιασμός,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΤΕΙ
ΠΑΤΡΩΝ
Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων,
ΙΕΚ
Εργασιακή εμπειρία στον ξενοδοχειακό
τομέα:
12 έτη
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΡΥΘΑ: Maitre D’hotel
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ:
Υπεύθυνος Τραπεζαρίας
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ: Υπεύθυνος
Τραπεζαρίας
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣ: Υπεύθυνος
Τραπεζαρίας
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΑΝΔΡΗΣ: Σερβιτόρος
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΓΚΡΙΦΟΛΙΟ: Υπεύθυνος
Τραπεζαρίας
Διδακτική εμπειρία στον τουρισμό:
10 έτη
1ο και 2ο ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ,
ΙΕΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ,
ΟΤΕΚ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΚ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,
ΚΕΚ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΑϊΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,
ΚΕΚ Ν.Α. ΣΑΜΟΥ, ΚΕΚ ΤΕΧΝΙΚΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ
ΚΕΚ ΦΟΥΣΣΑ, ΚΕΚ 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,
ΚΕΚ EUROTEAM, KEK EUROTRAINING
ΚΕΚ ΚΑΝΑΛ, ΚΕΚ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΝ, ΚΕΚ ΑΛ-
ΦΑ, ΚΕΚ ΔΙΑΥΛΟΣ, ΚΕΚ ΔΙΟΝ ΕΠΕΚΑ
ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ, ΚΕΚ ΟΑΕΔ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ,
ΚΕΚ ΟΑΕΔ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΚΕΚ ΜΑΣΤΕΡ
Έχει διδάξει τα παρακάτω αντικείμενα:
Εστιατορική Τεχνική, Food & Beverage,
Catering, Εξυπηρέτηση Πελατών
Οργάνωση και Διοίκηση Μικρών Μονάδων
Παραγωγής και Παροχής Υπηρεσιών,
Reception, Οροφοκομία
Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου,
Οργάνωση Τουριστικών Γραφείων,
Σχεδιασμός Τουριστικών Πακέτων,
Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού,
Τουριστικό Μάρκετινγκ, Δημόσιες
Σχέσεις, Aεροπορικοί Ναύλοι
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...48
Powered by FlippingBook