39
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής ειδι-
κότητας, επιπέδου 4 (αρ. 25 ν. 4186/2013
(ΦΕΚ 193/Α).
Τα προγράμματα σπουδών ανά ειδικότητα
συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω μαθήματα:
Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
Α’ Εξάμηνο
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας – Τουρισμός
– Οργάνωση, Λειτουργία Ξενοδοχείων Ι – Δι-
οίκηση Επιχειρήσεων Ι – Αγγλικά – Γερμανι-
κά – Marketing – Πρακτική Εφαρμογή στην
Ειδικότητα
Β’ Εξάμηνο
Οργάνωση, Λειτουργία Ξενοδοχείων ΙΙ –
Διοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ – Αγγλικά – Γερμα-
νικά – Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
– Οργάνωση, Λειτουργία Εστιατορίου – Υγιει-
νή και Ασφάλεια – Bar – Οινολογία
Γ’ Εξάμηνο
Τουρισμός – Οργάνωση, Λειτουργία Μα-
γειρείου – Αγγλικά – Γερμανικά – Πρακτική
Εφαρμογή στην Ειδικότητα – Τροφογνωσία,
Εδεσματολόγιο – Ξενοδοχειακές Εφαρμο-
γές με χρήση Η/Υ – Λογιστική Ξενοδοχεια-
κών Επιχειρήσεων
Δ’ Εξάμηνο
Αγγλικά – Γερμανικά – Πρακτική Άσκηση
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
Α’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Αρχές Οικονομικής Θεωρίας –
Τέχνη Μαγειρικής Ι – Στοιχεία Ζαχαροπλα-
στικής Ι – Τεχνικές Εγκαταστάσεις, Εξοπλι-
σμός – Έλεγχος Εμπορευμάτων – Πρακτική
Εφαρμογή στην Ειδικότητα
Β’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Πρακτική εφαρμογή στην Ειδι-
κότητα – Οργάνωση, Λειτουργία Εστιατορίου
– Κοστολόγια Παρασκευασμάτων – Οινολο-
γία – Υγιεινή και Ασφάλεια – Τέχνη Μαγειρι-
κής ΙΙ – Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ
Γ’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Αγγλικά – Πρακτική Εφαρμογή
στην Ειδικότητα – Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ –
Σύνθεση Μενού – Τεμαχισμός Κρεάτων Ι –
Τροφογνωσία, Εδεσματολόγιο – Διαιτητική
Δ’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Αγγλικά – Διακοσμητική Παρα-
σκευασμάτων – Τέχνη Μαγειρικής IV – Τε-
μαχισμός Κρεάτων ΙΙ – Πρακτική Άσκηση
Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Α’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Αρχές Οικονομικής Θεωρίας –
Τεχνικές Εγκαταστάσεις, Εξοπλισμός –
Έλεγχος Εμπορευμάτων – Πρώτες Ύλες και
Προϊόντα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής – Ζα-
χαροπλαστική Τέχνη – Πρακτική Εφαρμογή
στην Ειδικότητα
Β’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Ζαχαροπλαστική Τέχνη – Πρα-
κτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα – Αρτοποιη-
τική Τέχνη – Υγιεινή και Ασφάλεια – Κοστο-
λόγιο Παρασκευασμάτων – Στοιχεία Συστη-
μάτων Διαχείρισης της Ποιότητας (HACCP)
Γ’ Εξάμηνο
Γαλλικά – Αγγλικά – Ζαχαροπλαστική Τέ-
χνη – Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα –
Αρτοποιητική Τέχνη – Διαιτητική – Αρχές Νο-
μοθεσίας Τροφίμων-Επαγγέλματος
Δ’ εξάμηνο
Γαλλικά – Αγγλικά – Ζαχαροπλαστική Τέ-
χνη – Αρτοποιητική Τέχνη – Πρακτική Άσκη-
ση
Δημήτρης Λαλούμης,
Kαθηγητής TEI
Συγκυρίες
Η κρίση έχει αλλάξει τον προσανατολι-
σμό των νέων σε σχέση με την επιλογή του
αντικειμένου σπουδών και οι τουριστικές
σχολές απέκτησαν ιδιαίτερη σημασία
στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε για
τρεις λόγους:
• Η κρίση ανέδειξε τον τουρισμό ως το
μόνο επιβιώσαντα οικονομικό κλάδο της χώ-
ρας μας, κάτι που επαναλαμβάνουν ασταμά-
τητα τα ΜΜΕ.
• Η κρίση αύξησε μυθικά το πρόβλημα
της ανεργίας και ο τουρισμός θεωρείται –
σωστά– ως ο πλέον (και ευρύς) προσφερό-
μενος κλάδος για την απασχόληση των νέων.
• Η οικονομική ύφεση άλλαξε το σκεπτικό
των γονέων για σπουδές των νεογνών τους,
επιλέγοντας εφαρμοσμένες σπουδές με
επαγγελματικές προοπτικές, παρά σπουδές
γενικής μόρφωσης.
Οι παραπάνω λόγοι δυνάμωσαν ιδιαίτερα
την εμπορική αξία της τουριστικής εκπαίδευ-
σης. Τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημό-
σιος έσπευσαν να αυξήσουν την προσφορά
τους σε τουριστικά σχολεία και τα μεταπτυ-
χιακά στον κλάδο, στον καιρό μας, έχουν την
τιμητική τους. Ταυτόχρονα, η χαμηλού κό-
στους εξ αποστάσεως εκπαίδευση στον του-
ρισμό βρήκε πλήθος πωλητών τόσο της ιδιω-
τικής πρωτοβουλίας όσο και της δημόσιας.
Επίσης, τα αρμόδια υπουργεία και οι φο-
ρείς έχουν αντιληφθεί ότι στην εποχή μας η
ποιότητα του τουρισμού θεωρείται το κλειδί
για την επιβίωσή του. Μέσα σ’ αυτό το πλαί-
σιο, ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει καθο-
ριστικό ρόλο. Έχει πλέον αναγνωριστεί διε-
θνώς ότι το μέλλον και η ανταγωνιστικότητα
του τουρισμού εξαρτώνται από την ποιότητα
των ανθρώπινων πόρων και ειδικότερα από
την ποιότητα των στελεχών του. Το τελευταίο
με τη σειρά του απαιτεί αποτελεσματική του-
ριστική και ξενοδοχειακή εκπαίδευση.
Τυπολογία της τουριστικής εκπαίδευσης
Όμως ο τουρισμός είναι πολύπλοκος, πο-
λυδιάστατος και εννοιολογικά συγκεχυμένος
και η απλοποιημένη προσέγγιση της τουριστι-
κής εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να επιτύ-
χει την προσδοκώμενη αναβάθμισή του. Μία
βασική διάκριση που πρέπει να γίνεται είναι
αυτή που αφορά προγράμματα σπουδών:
• Προγράμματα Διοίκησης Ξενοδοχεια-
κών Επιχειρήσεων, που καλύπτουν τόσο τον
ξενοδοχειακό όσο και τον επισιτιστικό κλάδο
• Προγράμματα Διοίκησης Τουριστικών
Επιχειρήσεων, που καλύπτουν τόσο τον ξενο-
Ανώτατη και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα