38
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
AΦΙΕΡΩΜΑ
Τα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού παρέ-
χουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε
αποφοίτους Γενικού ή Επαγγελματικού Λυ-
κείου ή άλλου ισότιμου σχολείου, σε ειδικότη-
τες της «Ομάδας Προσανατολισμού Επαγ-
γελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και
Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», σύμφωνα με τα
προβλεπόμενα στον πρόσφατο νόμο
4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθ-
μιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις»
(ΦΕΚ 193/Α) του Υπουργείου Παιδείας &
Θρησκευμάτων.
Ειδικότητες :
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής –
Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Οι μονάδες κατάρτισης του Υπουργείου Του-
ρισμού που λειτουργούν στις παρακάτω πό-
λεις παρέχουν κατάρτιση στις εξής ειδικότη-
τες:
Ανάβυσσος (Αττική)
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής –
Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγει-
ρας (chef)
• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Θεσσαλονίκη – Περαία Θερμαϊκού
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Ηράκλειο – Κοκκίνι Χάνι
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Ρόδος
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
• Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής
Κέρκυρα
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
Πελοπόννησος – Άργος
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
Γαλαξίδι
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
Αλεξανδρούπολη
• Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επι-
χειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής
– Υπηρεσία ορόφων – Εμπορευματογνωσία)
• Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγει-
ρας (chef)
Η φοίτηση στα ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρι-
σμού παρέχεται δωρεάν.
Προϋποθέσεις φοίτησης
Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία εισαγωγής,
ο αριθμός των εισακτέων ανά Μονάδα Κα-
τάρτισης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια
ορίζονται στην «Προκήρυξη εισαγωγής κα-
ταρτισμένων», που δημοσιεύεται κατά τους
θερινούς μήνες κάθε έτους και αναρτάται
στην ιστοσελίδα:
Φοίτηση
Η φοίτηση στα ΙΕΚ είναι υποχρεωτική,
διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα και επι-
μερίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητι-
κής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολι-
κής διάρκειας έως 1.200 ώρες ανά ειδικό-
τητα και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκη-
σης συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Το πρό-
γραμμα Πρακτικής Άσκησης πραγματοποι-
είται σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε από-
κτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτι-
σης. Οι απόφοιτοι δύνανται να συμμετά-
σχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελ-
ματικής κατάρτισης, οι οποίες διεξάγονται
από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης
Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανα-
τολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) και οδηγούν στην
ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού