Food Service τ. 131 - page 32

Η
σημερινή γενιά των πουλερικών και
κρεάτων είναι πολύ πιο αποτελεσματική
από άποψη γενετικής, απ’ οτιδήποτε έχει
προϋπάρξει στην αγορά. Αυτό είναι ένα
σημαντικό στοιχείο για την ασφάλειά
τους, αν λάβουμε υπόψη πως μέχρι το 2050, ο
πληθυσμός της Γης θα έχει αυξηθεί κατά 35%
και περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητούν υγιει-
νό και θρεπτικό φαγητό.
Όμως, αλήθεια, πώς ορίζεται η έννοια της
«ασφάλειας» σε ό,τι έχει να κάνει με το νω-
πό κοτόπουλο και κρέας; Διότι το concept της
ασφάλειας είναι διαφορετικό για τον καθένα μας.
Φυσικά, όταν κάποιος αγοράζει ένα προϊόν, συ-
μπεριλαμβανομένου του κρέατος και των που-
λερικών, αναμένει ότι αυτό θα έχει καλή γεύση
και θα ανταποκρίνεται στο σύνολο των ποιοτικών
χαρακτηριστικών, δίχως να υπάρχει καν η σκέ-
ψη πως θα του προκαλέσει κάποια αδιαθεσία ή
δυσφορία. Φαντάζομαι πως κανείς δεν αγοράζει
φαγητό ή προμήθειες από τις επιχειρήσεις εστία-
σης έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του πως
εάν το σερβίρει στους πελάτες του, αυτοί μπορεί
να αρρωστήσουν! Βέβαια, μιλώντας εντελώς
ρεαλιστικά, καθώς σε καθημερινή βάση σερβίρο-
νται δεκάδες εκατομμύρια γεύματα παγκοσμίως,
δεν είναι δύσκολο κάποιοι να βιώσουν μια δυ-
σάρεστη γευστική εμπειρία που θα οφείλεται σε
κάποιο συστατικό κρέατος ή κοτόπουλου.
Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αυτομάτως πως σχετί-
ζεται άμεσα με το ίδιο το κοτόπουλο ή το κρέας,
καθώς αποτελεί ένα μόνο μέρος της αλυσίδας
που ξεκινά από το ίδιο το ζώο και τον παραγωγό
και καταλήγει στον επαγγελματία της εστίασης και
τους πελάτες του. Σε αυτό, συντείνει και η επιστη-
μονική διαπίστωση πως οποιοδήποτε νωπό τρό-
φιμο ζωικής προέλευσης εμπεριέχει κάποιο αυ-
ξημένο επίπεδο ρίσκου. Με άλλα λόγια, ο χαρα-
κτηρισμός του ως ασφαλές ή μη, εξαρτάται από
τον τρόπο με τον οποίο έχει επεξεργαστεί πριν
φτάσει στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης. Τα
παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και τα
καμπυλοβακτήρια δεν είναι αποτέλεσμα νόθευ-
σης του νωπού κρέατος και των πουλερικών. Το
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
Ασφαλής μεταφορά και αποθήκευση
Αυξημένη
προσοχή
για τα νωπά
κοτόπουλα
και κρέατα
Είναι γνωστό πως τα τρόφιμα επιμολύνονται με μικροοργανισμούς, χημικές
ουσίες και ξένα σώματα τα οποία είναι σε θέση να προκαλέσουν ιδιαίτερα
σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα τρόφιμα
δεν συντηρούνται σωστά, τότε οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται,
προκαλώντας μέχρι και τροφική δηλητηρίαση. Στην εν λόγω κατηγορία
ανήκουν, μεταξύ άλλων, το κρέας και τα πουλερικά.
32
1...,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31 33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,...84
Powered by FlippingBook