Food Service τ. 131 - page 37

λεκάνης μιας τουαλέτας να θεωρείται περισσότε-
ρο καθαρό! Όσο για το σημείο-κλειδί στο οποίο
επικεντρώνεται η προσοχή των αρμοδίων περί
των θεμάτων υγείας, δεν είναι άλλο από τον μη
τακτικό καθαρισμό των παγομηχανών.
Όταν οι μηχανές παραγωγής πάγου δεν καθα-
ρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά δι-
αστήματα, αποτελούν εστίες μικροβίων, οι οποίες
τελικώς μολύνουν τα ίδια τα παγάκια. Σε αυτήν
την ολιγωρία ίσως συντελεί και η απουσία συ-
στηματικών ελέγχων εκ μέρους των αντίστοιχων
κρατικών μηχανισμών.
Καθαρισμός παγομηχανής: Πότε; Ποτέ!
Σε μια άλλη έρευνα που διεξήχθη πέρυσι στις
ΗΠΑ αποκαλύφθηκε ένα ακόμη «σοκαριστικό»
στοιχείο: η πλειονότητα των ερωτηθέντων επαγ-
γελματιών δήλωσε πως δεν γνωρίζει εάν (και
πότε) είχαν καθαριστεί και απολυμανθεί οι παγο-
μηχανές τους! Επίσης, στις περισσότερες παγο-
μηχανές παρατηρήθηκε στασιμότητα νερού στη
μονάδα παραγωγής και στο εσωτερικό κύκλωμα,
ενώ η θερμοκρασία στη μονάδα παραγωγής με-
ταβάλλεται από -18
o
C σε θερμοκρασία περιβάλ-
λοντος, επηρεάζοντας σημαντικά την αποδοτικό-
τητα και την ποιότητα του παραγόμενου περιεχο-
μένου. Επιπροσθέτως, πολλές παγομηχανές που
βρίσκονται σε χώρους εστίασης, επιβαρυμένους
μικροβιολογικά, έρχονται αντιμέτωπες με μικρο-
βιακά φορτία από τον αέρα, ενώ η υγρασία που
βρίσκεται στις επιφάνειες της μονάδας παραγωγής
αποτελεί από μόνη της ένα αρκούντως ευνοϊκό
περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη μικρο-
οργανισμών.
Η συχνή και επιμελής φροντίδα «σώζει»
H παγομηχανή αποτελεί σήμερα ένα από τα
πλέον επιβαρυμένα τμήματα επαγγελματικού
εξοπλισμού στον κλάδο της εστίασης και της
φιλοξενίας. Γι’ αυτό και θεωρείται απολύτως επι-
τακτική η ανάγκη για συχνή απολύμανση και λε-
πτομερή καθαρισμό της. Με την τακτική φροντίδα
προφυλάσσουμε τους πελάτες μας τόσο από
μικροβιολογικούς όσο και χημικούς κινδύνους.
Οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι εντοπίζονται κυρί-
ως στη δημιουργία γλοιώδους στρώματος, που
μοιάζει αρκετά με λάσπη και έχει την ονομα-
σία «βιοφίλμ», όρος που χρησιμοποιείται προ-
κειμένου να περιγραφεί ένας πληθυσμός πολ-
λών και αλληλοεξαρτώμενων μικροοργανισμών
διαφόρων ειδών. Πιο σημαντικό είναι πως τα
περισσότερα εξ αυτών είναι αρκετά δύσκολο
να απομονωθούν, χρησιμοποιώντας κλασικές
κλινικές εργαστηριακές τεχνικές. Πού μπορεί να
αναπτυχθεί το βιοφίλμ; Συνήθως σε επιφάνειες
οι οποίες είτε βρίσκονται μόνιμα εκτεθειμένες σε
νερό είτε εμφανίζουν υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Αποτελεί ένα σημαντικό μέσο ανάπτυξης βακτη-
ρίων, ιών και μυκήτων (π.χ. E-coli, Enterococcus
Hirae, Salmonela, Staphylococcus Aureous,
Pseudomonas Aeruginosa, Candida Albicans,
Giardia, Cryptosporidium). Έχει αποδειχτεί από
μελέτες πως τα βακτήρια του βιοφίλμ διαθέτουν
πολλαπλάσια ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ενώ
την ίδια στιγμή απομακρύνονται με αρκετή δυ-
σκολία από τις επιφάνειες της παγομηχανής.
Ο κύκλος ζωής του βιοφίλμ αποτελείται από
τρία στάδια: την προσκόλληση, τον σχηματισμό
αποικιών και τη μερική αποχώρηση πλαγκτονι-
κών κυττάρων, με τον παράλληλο σχηματισμό
νέων αποικιών. Ο σχηματισμός του βιοφίλμ ξε-
κινά με την προσκόλληση διαφόρων μικροοργα-
νισμών ελεύθερης διαβίωσης σε μία επιφάνεια.
Συνήθως σχηματίζεται τη στιγμή κατά την οποία
τα βακτήρια προσκολλώνται σε υγρές επιφάνειες,
οπότε και αρχίζουν την έκκριση μίας γλοιώδους,
κολλώδους ουσίας. Έπειτα από τον σχηματισμό
της αρχικής αποικίας, το βιοφίλμ αναπτύσσεται
μέσω ενός συνδυασμού κυτταρικής διαίρεσης και
συγκέντρωσης των νέων βακτηρίων.
Η ανάπτυξη αποτελεί εκείνο το στάδιο κατά το
οποίο το βιοφίλμ έχει προσκολληθεί πλήρως
στην επιφάνεια και μπορεί να μεταβληθεί μόνο
ως προς το σχήμα και το μέγεθός του. Επίσης,
περιέχει κανάλια που με τη σειρά τους επιτρέ-
πουν την κυκλοφορία των θρεπτικών συστατικών.
Μάλιστα, καθώς αναπτύσσουν συχνά το δικό
τους μεταβολικό σύστημα, μπορούν να παρομοι-
αστούν με τους ιστούς ανώτερων οργανισμών,
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
Η πλειονότητα
των επαγγελματιών
δεν γνωρίζει εάν
(και πότε) είχαν καθαριστεί
και απολυμανθεί οι
παγομηχανές τους!
37
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,...84
Powered by FlippingBook