Β
έβαια, και στις δύο περιπτώσεις υπάρ-
χουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Τι πρέπει, άραγε, να προσέξετε στην περί-
πτωση κατά την οποία προχωρήστε στην
αγορά ή στην υπενοικίαση μιας επιχείρησης εστί-
ασης; Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που
μπορεί να επιδράσουν καταλυτικά στην πορεία
της επιχείρησής σας πριν καλά-καλά λειτουργήσει
υπό την επίβλεψή σας; Έχετε υπολογίσει λεπτομέ-
ρειες, όπως η τοποθεσία ή η λειτουργικότητα των
εγκαταστάσεων, έχετε εκτενή γνώση της αγοράς,
διαπραγματευτήκατε με βάση ρεαλιστικά δεδομέ-
να και στοιχεία; Το Food Service επιχειρεί να σας
προσφέρει τις κατάλληλες απαντήσεις!
Τα πάντα περιστρέφονται γύρω
από την τοποθεσία
Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας σε μια απόφαση
για την απόκτηση και λειτουργία μιας επιχείρησης
μαζικής εστίασης δεν είναι άλλος από αυτόν της
τοποθεσίας. Θα πρέπει δηλαδή να αναλογιστείτε
εάν το βασικό κοινό στο οποίο και σκοπεύετε να
απευθυνθείτε κατοικεί ή εργάζεται στην ευρύτερη
περιοχή. Θα πρέπει, παράλληλα, να σταθμίσε-
τε και να αξιολογήστε ανάλογα τα επίπεδα της
κίνησης στην περιοχή κάθε στιγμή της ημέρας
και της νύχτας, καθώς επίσης και να απαντήσετε
στο ερώτημα «τι οδηγεί έναν πελάτη ώστε να
βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή»; Ίσως, θα
πρέπει να εξετάσετε την πιθανότητα να βρείτε μια
τοποθεσία κοντά σε μια συγκεντρωμένη ομάδα
από εστιατόρια που θα περιβάλλεται από γρα-
φεία, καταστήματα λιανικής, κινηματογράφους
κ.ά. Σημεία, δηλαδή, στα οποία υπάρχει κίνηση,
άνθρωποι και κατ’ επέκταση υποψήφια πελατεία.
Επίγνωση των στοιχείων που απαρτίζουν
την αγορά
Αναλογιστείτε εάν έχετε τη δυνατότητα να αντι-
μετωπίσετε αποτελεσματικά τους άμεσους αντα-
γωνιστές σας. Ελέγξτε ενδελεχώς την περιοχή
σχετικά με το εάν βρίσκεται κοντά κάποια ομο-
ειδής επιχείρηση εστίασης με τη δική σας. Εάν
ναι, εξετάστε με επιμέλεια και αναλυτική ματιά
τι θα μπορούσατε να προσφέρετε, που οι αντα-
γωνιστές σας δεν το παρέχουν, ή τι στοιχεία δια-
φοροποίησης μπορείτε να προσθέστε στο μενού
και τα πιάτα σας. Μπορεί να σχετίζονται ακόμη
και με την τιμολογιακή σας πολιτική, τη λογική
των προσφορών ή κάποια δελεαστική παροχή.
Την ίδια στιγμή, καθώς η αγορά εξελίσσεται με
μεγάλη ταχύτητα, θα πρέπει από τη μια πλευρά
να παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς τις τάσεις
και τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή στην
οποία δραστηριοποιείστε και από την άλλη να
προσαρμόζεστε –έστω με ελαφριές διορθωτικές
κινήσεις. Το τελευταίο που θέλετε να κάνετε, είναι
να στείλετε μικτά και διόλου ξεκάθαρα μηνύματα
προς την πελατεία σας. Μην ξεχνάτε πως τα μέλη
της τελευταίας, συνήθως αναζητούν ασφάλεια,
σιγουριά και σταθερότητα! Φροντίστε να τους την
προσφέρετε απλόχερα…
Πόσο λειτουργικές είναι οι υφιστάμενες
εγκαταστάσεις;
Πριν κατασταλάξτε στη λήψη της τελικής σας
απόφασης για την αγορά μιας επιχείρησης εστία-
σης, χρήσιμο θα ήταν να έχετε εξετάσει με προ-
σοχή το σύνολο των διαθέσιμων χώρων των
εγκαταστάσεών της. Μην παραβλέψετε την αστο-
χία ή την απουσία και της παραμικρής λεπτομέ-
ρειας ή χώρου. Είτε αφορά την αποθήκη, την
κουζίνα, το μπαρ, τη σάλα ή το parking. Αυτές
οι λεπτομέρειες μπορούν να αποτελέσουν «άσ-
σους» στο μανίκι σας από τις διαπραγματεύσεις
για το τελικό τίμημα μέχρι τους νέους σχεδια-
σμούς που οφείλετε να πραγματοποιήσετε και
κατά συνέπεια τα έξοδα που πρέπει να κάνετε,
τον πρόσθετο χρόνο που τυχόν θα απαιτηθεί για
την προετοιμασία του καταστήματος, εάν θα επι-
δράσει στον τζίρο του κ.ο.κ.
Προϋπολογισμός σε βάθος χρόνου
Όπως ισχυρίζονταν οι Ρωμαίοι: «Να προετοι-
μάζεσαι για πόλεμο εάν επιζητάς την ειρήνη».
Λαμβάνοντας υπόψη πως σχεδόν καμία επιχεί-
29
HOW TO
‘
‘
Ο πλέον κρίσιμος
παράγοντας σε μια
απόφαση για την απόκτηση
και λειτουργία μιας επιχείρησης
μαζικής εστίασης δεν
είναι άλλος από αυτόν
της τοποθεσίας.