26
Ποντάρετε στα συνοδευτικά!
Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινίσουμε πως δεν
αρκεί να υπάρχουν στο μενού της επιχείρησης σας
διαφορετικά label μπίρας, αλλά πρέπει να είστε σε
θέση να προτείνετε στους πελάτες σας συνδυασμούς
με τα πιάτα του μενού και με τις γευστικές τους
προτιμήσεις. Αυτό γίνεται εύκολα πραγματικότητα
με το πάντρεμα του φαγητού και των label μπίρας.
Ενδεχομένως, μια κυλιόμενη πρόταση κυρίως πιάτου
και ενός combo μπίρας να ήταν αποτελεσματική
λύση. Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις
παίζει και το καλά ενημερωμένο και καταρτισμένο
προσωπικό της σάλας, που διαθέτει την απαιτούμενη
γνώση προκειμένου να προτείνει συγκεκριμένα είδη
μπίρας, και συνδυαστικές προτάσεις λαμβάνοντας
ως βάση το πιάτο που έχει επιλέξει ο πελάτης. Ό,τι
γίνεται και με το κρασί.
Στηρίξτε την τοπική παραγωγή
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη
ανάπτυξη στον τομέα της μπίρας με τις μικρό-ζυ-
θοποιίες να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια! Το
θετικό στην περίπτωση αυτή έγκειται στο γεγονός
ότι η τοπική παραγωγή είναι πλούσια, γευστική και
διόλου ερασιτεχνική.
Έτσι οι εγχώριες προτάσεις είναι σε θέση να στα-
θούν ισάξια απέναντι στις αντίστοιχες διεθνείς, σε
κάθε premium εστιατόριο. Μάλιστα, πολλά από
αυτά τα εστιατόρια δεν διστάζουν να προβάλουν
την πληρότητα ή ακόμη και την παρουσία τέτοιων
προτάσεων στον κατάλογό τους. Την ίδια στιγμή,
εξαιτίας των ελεγχόμενων μεγεθών παραγωγής,
αλλά και του τοπικού τους χαρακτήρα, οι αντί-
στοιχες προτάσεις ακολουθούν τη λογική «από
την παραγωγή στην κατανάλωση», διατηρώντας
αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της φρεσκάδας και
της πλούσιας και μεστής γεύσης τους!
Δώστε έμφαση στις λεπτομέρειες!
Όπως λέει ο σοφός λαός, «ο διάβολος κρύβεται
στις λεπτομέρειες». Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση
της μπίρας. Έχετε αναλογιστεί εάν τα ποτήρια που
διαθέτετε είναι τα πλέον κατάλληλα για αυτήν τη
χρήση; Άραγε ταιριάζουν με κάθε τύπο μπίρας που
έχετε στο μενού; Τα διατηρείτε στην κατάλληλη
θερμοκρασία; Πώς σερβίρετε την μπίρα; Το κάνει
ο σερβιτόρος στα ποτήρια των πελατών, ακόμη κι
εάν πρόκειται για μπίρα που προέρχεται από το
παραδοσιακό αλουμινένιο κουτάκι; Εάν η απάντηση
είναι «όχι» σε πολλά από τα παραπάνω, τότε ως
επαγγελματίας εστίασης πρέπει να κάνετε μερικές
διορθωτικές αλλαγές.
Αρχικά, θα πρέπει να αλλάξετε τη νοοτροπία της
επιχείρησής σας, όσον αφορά την μπίρα. Από την
στιγμή που έχετε εντάξει και αυτό το είδος ποτού
στο μενού του εστιατορίου σας, θα πρέπει να δίνετε
την αντίστοιχη έμφαση στις λεπτομέρειες γύρω
από αυτό. Εφόσον, λοιπόν, επιθυμείτε ο πελάτης
να στρέψει την προσοχή του σε αυτήν τη γευστική
επιλογή, θα πρέπει και εσείς να του δείξετε ότι δεν
την αντιμετωπίζετε ως second choice. Σημασία δεν
έχει τι σερβίρετε, αλλά πώς το σερβίρετε.
Είναι αυτονόητο, πως όσα εστιατόρια αντιμετωπίζουν
ολοκληρωμένα και με προσοχή στις λεπτομέρειες
αυτό που προσφέρουν, θα είναι και αυτά που θα
ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, δεν
θα πρέπει να υποτιμήσετε το διαρκώς αυξανόμενο
ενδιαφέρον εκ μέρους των καταναλωτών-πελατών
για την μπίρα, αλλά και τη γνώση που αρχίζουν και
έχουν πάνω σε αυτή. Φροντίστε να πάτε ένα βήμα
μπροστά και να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα
label μπίρας.
Αναζητήστε και επιλέξετε συναρπαστικές και
διαφορετικές γεύσεις και brand μπίρας ώστε να
εμπλουτίσετε τον σχετικό κατάλογο, προσφέροντάς
τα με δημιουργικούς τρόπους και να είστε σίγουροι
πως θα ανταμειφθείτε από την αγορά, απολαμβά-
νοντας την αυξημένη προσοχή και επισκεψιμότητα
εκ μέρους των πελατών!
<
‘
‘
Αξίζει να διευκρινίσουμε
πως δεν αρκεί να υπάρχουν
στο μενού της επιχείρησης σας
διαφορετικά label μπίρας,
αλλά πρέπει να είστε σε θέση
να προτείνετε στους πελάτες
σας συνδυασμούς με τα
πιάτα του μενού και με τις
γευστικές τους προτιμήσεις.
HOW TO