Π
αρ’ όλα αυτά, όλοι μας δεχόμαστε την
πρόκληση να συνεργαστούμε, έχοντας
ενδόμυχα την αίσθηση πως ίσως και να
μπορέσουμε να αλλάξουμε. Τους άλλους,
πάντοτε…
Το ευτυχές στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι
πως τα άτομα που διακρίνονται από την κατάλ-
ληλη στάση και συμπεριφορά ή την ανάλογη
προσωπικότητα, είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σε
ολόκληρη την γκάμα των απαιτούμενων δεξιοτή-
των ενός χώρου εστίασης.
Πρόκειται για μια τακτική που μπορεί να εκφρα-
στεί με τον συνοπτικό τίτλο: «Προσλάβετε για τη
συμπεριφορά, εκπαιδεύστε για τις δεξιότητες!»
Η βάση της εν λόγω φιλοσοφίας είναι σχετικά
απλή: Οι υπάλληλοι εκπαιδεύονται στο σύνολο
των εργασιών και καθηκόντων που καλούνται
να ασκήσουν με πληρότητα, επαγγελματισμό και
έμφαση στις λεπτομέρειες. Σκοπός, να αποκτήσουν
τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να προσφέρουν
τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες και κατ’
επέκταση προς όφελος μιας επιχείρησης εστίασης.
Όσο για την εγγενή τους στάση, αυτή δεν μπορεί
να αλλάξει…
Σίγουρα, θα σας έχει τύχει να διαθέτετε στις
τάξεις της επιχείρησής σας κάποιον σερβιτόρο ή
υπάλληλο στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των
πελατών, που ήταν προσεκτικός μαζί τους, γνώριζε
σε πολύ καλό βαθμό το περιεχόμενο του μενού,
ήταν σκληρά εργαζόμενος, πρόθυμος κ.ο.κ. Ωστό-
σο ήταν εξαιρετικά ντροπαλός! Μάλλον πρόκειται
για τη λάθος ιδιοσυγκρασία για την εν λόγω θέση,
η οποία απαιτεί εξωστρέφεια, έντονη προσωπικό-
τητα, ομιλητικότητα και κοινωνικότητα. Είναι δε,
σχεδόν βέβαιο, πως ήδη διαθέτετε στις τάξεις της
επιχείρησης εστίασής σας ή έχετε περάσει από τη
διαδικασία της συνέντευξης άτομα τα οποία μεν,
μπορούν να κάνουν επαρκώς τη δουλειά που
SKILLS
Αποτελεί κοινά αποδεκτή διαπίστωση πως οι άνθρωποι, ιδιαίτερα από κάποια
ηλικία και μετά, δύσκολα αλλάζουν αντίληψη, συμπεριφορά, θέσεις και απόψεις.
18
Προσλάβετε
για τη συμπεριφορά,
εκπαιδεύστε
για τις δεξιότητες!