ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει και ενισχύει την
ύπαρξη μιας φιλικής ομαδικής ατμόσφαιρας.
Έχει αποδειχτεί πως οι managers που νοιάζο-
νται με αυθεντικό τρόπο σχετικά με το προσωπι-
κό, αλλά και το brand τους, και οι οποίοι θέλουν
να βλέπουν τα μέλη της ομάδας τους να εξελίσ-
σονται και να επιτυγχάνουν, είναι περισσότερο
πιθανό να έχουν υψηλό επίπεδο διατήρησης του
προσωπικού στις τάξεις τους, με την ταυτόχρονη
μετεξέλιξη της ομάδας τους.
Το αίσθημα της ομάδας μπορεί να είναι καλό
για το ευρύτερο ηθικό των μελών και της ίδιας
της επιχείρησης, αλλά το γεγονός είναι ότι το
εργατικό δυναμικό αποτελείται από άτομα και η
ικανοποίηση από την εργασία είναι προσωπική
για τον καθένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, ένα
εστιατόριο προκειμένου να επιβραβεύσει τον
σεφ του και να τον εμπλέξει ακόμη πιο ενεργά
στην περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση
του μενού του, έχει καθιερώσει την Παρασκευή
του Σεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας βλέπει ένα
πιάτο του να αναρτάται στην επίσημη σελίδα του
εστιατορίου στο Instagram, λαμβάνοντας και τα
σχετικά εύσημα.
Έχοντας ως γνώμονα την ανάπτυξη, οι επαγ-
γελματίες της εστίασης πρέπει να παρέχουν και
να προωθούν ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη
της σταδιοδρομίας των εργαζομένων. Η ευκαιρία
για έναν νεαρό σεφ ή τον βοηθό του να ποστάρει
το πιάτο του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι
μεν σημαντική, ωστόσο προκειμένου οι άνθρω-
ποι να πειστούν ότι μια σταδιοδρομία στην εστί-
αση μπορεί να είναι μόνιμη και μακροπρόθεσμη,
ίσως χρειαστεί να δουν κάποιες περισσότερες
επενδύσεις από τον εργοδότη τους.
Ορισμένοι επαγγελματίες θεωρούν πως είναι
σημαντικό να προσφέρεται η κατάλληλη επαγ-
γελματική υποστήριξη με την τακτική εκπαίδευση
και ανάπτυξη. Αυτό δεν θα οδηγήσει μόνο σε
μια πιο ικανή και δεμένη ομάδα, αλλά θα την
πείσει για την αξία που αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης
της επιχείρησης στα μέλη της. Όσο για το προ-
σωπικό, θα εκτιμήσει το αίσθημα της εξέλιξης
της σταδιοδρομίας στο πλαίσιο της ίδιας επιχεί-
ρησης.
Προ διετίας, μια αλυσίδα ιταλικών εστιατορίων
στις ΗΠΑ λανσάρισε ένα πρόγραμμα με την επω-
νυμία «Leadership Academia», μέσω του οποίου
η επιχείρηση μπορεί να καλύψει το 70% των δι-
ευθυντικών θέσεων των εστιατορίων της από την
εσωτερική «δεξαμενή» ταλέντου της, όπως λ.χ.
οι sous chefs που προωθούνται σε επικεφαλής
σεφ, επενδύοντας στους υπαλλήλους της, χα-
ράσσοντας μια σαφή πορεία σταδιοδρομίας για
τα μέλη της ομάδας! Τα δε στελέχη της εν λόγω
αλυσίδας, ισχυρίζονται πως έχουν εισαγάγει μια
δομή και μια κουλτούρα που δίνει στους εργαζο-
μένους ένα σαφές όραμα και μια ξεκάθαρη εικό-
21
SKILLS
‘
‘
Έχοντας ως γνώμονα την
ανάπτυξη, οι επαγγελματίες
της εστίασης πρέπει να
παρέχουν και να προωθούν
ευκαιρίες για προσωπική
εξέλιξη της σταδιοδρομίας
των εργαζομένων.