Food Service τ. 131 - page 22

να για την περαιτέρω μετεξέλιξη της σταδιοδρο-
μίας τους. Παράλληλα, η εξέλιξη και η πρόοδος
βρίσκονται στο χέρι του κάθε εργαζομένου. Από
την πλευρά της επιχείρησης, τους παρέχονται τα
απαιτούμενα εργαλεία και οι αναγκαίες χρηστικές
συμβουλές που χρειάζονται για να πάρουν τον
έλεγχο της καριέρας στα χέρια τους.
Βεβαίως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να
ξεκαθαριστεί πως ανεξαρτήτως της φροντίδας
που μπορεί μια επιχείρηση να προσφέρει στους
υπαλλήλους της, θα πρέπει και οι ίδιοι να επιζη-
τούν την εξέλιξή τους.
Ζητούμενο η ισορροπία μεταξύ
εργασίας και κοινωνικής ζωής
Ένας από τους πιο δημοφιλείς όρους που έχει
γίνει ολοένα και πιο γνωστός με την έλευση των
millennials και της generation Z είναι η «ισορ-
ροπία μεταξύ εργασίας και κοινωνικής ζωής».
Στοιχείο που θεωρείται ως προϋπόθεση για την
ύπαρξη ενός υγιούς και ευτυχισμένου εργατικού
δυναμικού, και το οποίο ολοένα και περισσό-
τεροι φορείς εστίασης εφαρμόζουν στην επιχει-
ρηματική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα,
στην Αγγλία όταν εγκαινιάστηκε η λειτουργία
ενός γνωστού εστιατορίου ενός celebrity σεφ,
ο ίδιος αποφάσισε κατά το αρχικό χρονικό διά-
στημα να λειτουργεί από την Τετάρτη μέχρι την
Κυριακή. Γιατί; Μα τις υπόλοιπες κενές ημέρες
ήθελε οι υπάλληλοί του να έχουν τον χρόνο να
ανακαλύψουν φαγητό και να είναι δημιουργικοί
έξω από τον καθιερωμένο χώρο του ίδιου του
εστιατορίου. Μια άλλη επιχείρηση που είναι
ανοιχτή όλο το 24ωρο, προσφέρει βραδινές
και μεταμεσονύχτιες βάρδιες αποκλειστικά για
γονείς, προκειμένου την υπόλοιπη ημέρα να
βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και τα παιδιά
τους! Εκτός, όμως, από τέτοια μέτρα, προκειμέ-
νου οι επιχειρήσεις εστίασης να είναι σε θέση να
διασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ της εργασί-
ας και της προσωπικής ζωής των μελών τους, θα
πρέπει να προωθήσουν έναν πολιτισμό και ένα
περιβάλλον, που με τη σειρά του αντανακλά τις
ίδιες αξίες με αυτές του εργατικού δυναμικού.
Να είστε σίγουροι πως οι υπάλληλοι και τα
μέλη μιας ομάδας είναι πρόθυμα να εργαστούν
σκληρότερα για μια εταιρεία την οποία πιστεύ-
ουν και η οποία τους φροντίζει. Πρόκειται για
την αντιμετώπιση της ισορροπίας μεταξύ εργα-
σίας και προσωπικής ζωής και την προσαρμογή
στις βασικές ιδιότητες που αναζητεί σήμερα ένας
εργαζόμενος σε έναν εργοδότη, όπως η ευελι-
ξία, τα κίνητρα και η ευκαιρία να συμβάλει στην
κοινωνία.
Βιομηχανία ανθρώπων -
Αναγκαίες οι σύνθετες ενέργειες
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματι-
κά η έλλειψη ανθρώπων στον κλάδο της εστία-
σης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλέγμα από
δράσεις και ενέργειες που θα εμπλέκουν ενεργά
τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την κοινωνία στο
σύνολό της. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός και η
υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και κα-
τάρτισης που απευθύνονται σε «περιθωριακές»
ή «ευαίσθητες» ομάδες δυνητικών εργαζομένων,
όπως μακροχρόνια ανέργους, ανθρώπους που
διανύουν τη μέση ηλικία, προσφάτως αποφυλα-
κισθέντες κ.ά., μπορεί να ενισχύσει τις γραμμές
των επιχειρήσεων εστίασης με καταρτισμένους
–πλέον– υπαλλήλους, που συν τοις άλλοις θα
εμφορούνται και από αισθήματα ευγνωμοσύνης
για την ευκαιρία που τους δίνεται να βγάλουν τα
προς το ζην, βελτιώνοντας τις συνθήκες της κα-
θημερινότητας που βιώνουν. Αποτέλεσμα; Πιστοί
όσο και εργατικοί υπάλληλοι, που θέλουν να
εξελιχθούν και να βελτιωθούν, καθώς γνωρίζουν
ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο για τη δια-
σφάλιση της θέσης εργασίας τους!
<
SKILLS
22
1...,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21 23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,...84
Powered by FlippingBook