Food Service τ. 131 - page 20

Τ
ο να αναμένει κάποιος επιχειρηματίας
από έναν σεφ να εργάζεται 70 με 80
ώρες την εβδομάδα, δεν είναι –πλέον–
αποδεκτό. Η έννοια της «διπλο-βάρδιας»
ανήκει για τα καλά στο μακρινό παρελ-
θόν, ενώ με την οικονομική κρίση να συνεχίζει
να… δείχνει απειλητικά τα «δόντια» της, οι αυξή-
σεις θεωρούνται όνειρο θερινής νυκτός. Κάτι που
αναγκάζει τους επαγγελματίες να αναζητήσουν ή
και να εφεύρουν –σε ορισμένες περιπτώσεις– λύ-
σεις που θα είναι λειτουργικές τόσο για τον εργα-
ζόμενο όσο και για τον εργοδότη, αφήνοντάς μια
αίσθηση ευχαρίστησης.
Όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς,
η κορυφαία πρόκληση που αντιμετωπίζουν εί-
ναι η διατήρηση του προσωπικού. Μάλιστα, οι
ίδιοι θεωρούν πως εάν είχαν τη δυνατότητα να
διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
το προσωπικό τους, αυτομάτως θα κατάφερ-
ναν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την
κερδοφορία τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τα
κόστη τους. Σύμφωνα με την κοινή πρακτική, οι
άνθρωποι εγκαταλείπουν τους ανθρώπους και
όχι τις εταιρείες. Μπορεί η δικαιολογία τους να
είναι πως θα βγάλουν περισσότερα χρήματα σε
κάποια άλλη επιχείρηση, ωστόσο αυτό που συμ-
βάλλει καταλυτικά στην έναρξη της διαδικασίας
για την αναζήτηση μιας άλλης επαγγελματικής
στέγης, συνήθως, δεν είναι άλλο από τη συνο-
λικότερη συμπεριφορά και αντιμετώπιση που
τυγχάνουν εκ μέρους των προϊσταμένων τους.
Οπότε, το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι,
τι κάνει μια επιχείρηση εστίασης προκειμένου να
δώσει τα απαραίτητα κίνητρα και να διαχειριστεί
με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο μια ομά-
δα συνεργατών.
Προσφέρετε χώρο και κατανόηση -
Κερδίστε πίστη και δέσμευση
Στην περίπτωση κατά την οποία η ευτυχία της
σταδιοδρομίας καθοδηγείται και εξαρτάται πρω-
τίστως από το πώς αντιμετωπίζεται ένας υπάλ-
ληλος και όχι από το πόσο μεγάλη είναι η αμοι-
βή του, τότε πώς μπορούν οι επιχειρηματίες να
«μετρήσουν» εάν κάνουν αρκετά; Κι ενώ το να
έχετε ανοικτά τα αυτιά σας απέναντι στους υπαλ-
λήλους σας μοιάζει απλό και αυτονόητο, εντού-
τοις είναι καίριας σημασίας να δημιουργήστε τις
κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το προσω-
πικό σας να μπορεί να εκφράζει την άποψή του
ελεύθερα, να ηρεμήσει από την πρόκληση πι-
θανής έντασης, καθώς επίσης και να νιώσει πως
εισακούγεται.
Αρκετοί σύμβουλοι επιμένουν στην αναγκαι-
ότητα εκτενούς συζήτησης με τους νεοπροσλη-
φθέντες. Θεωρείται μια ενέργεια ιδιαίτερα χρή-
σιμη κατά τη διάρκεια το πρώτου μήνα που
ξεκινούν την απασχόλησή τους στην επιχείρησή
σας. Ορισμένοι επαγγελματίες μαζεύουν μαζί τις
ομάδες τους να φάνε και να μιλήσουν πριν την
έναρξη της μεσημεριανής ή βραδινής βάρδιας.
Διαδικασία που από τη μια πλευρά προσφέρει
κοινό χρόνο μεταξύ των μελών της ίδια ομάδας,
SKILLS
Ο… Γολγοθάς της διατήρησης του εργατικού δυναμικού
Κρατήστε τους
υπαλλήλους σας!
Η ίδια η βιομηχανία της εστίασης αναγκαστικά βρίσκεται στη διαδικασία της
εξέτασης κάθε πτυχής που σχετίζεται με την εκπαίδευση και την πρόσληψη
προσωπικού: Από το πώς παρουσιάζεται σε δυνητικά μέλη της ομάδας μέχρι το
πώς καταφέρνουν να τους διατηρούν στους κόλπους τους.
20
1...,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,...84
Powered by FlippingBook