Food Service τ. 131 - page 19

θα τους ανατεθεί, αλλά τους λείπει η «σπίθα», η
απαιτούμενη και καλώς εννοούμενη ένταση, ο εν-
θουσιασμός. Οπότε, είναι σίγουρο πως αυτοί δεν
κάνουν για τη συγκεκριμένη θέση.
Υπάρχουν δύο επιλογές-δρόμοι
Όταν καλείστε να επιλέξετε την πλήρωση μιας
θέσης στην επιχείρησή σας, είτε θα πρέπει να
προσλάβετε το πλέον ειδικευμένο άτομο που θα
περάσει από τη διαδικασία της συνέντευξης, είτε
θα λειτουργήσετε με προληπτικό τρόπο, δίνοντας
την κενή θέση σε όποιον κατέχει μια στοιχειώδη
κατάρτιση, αλλά ταυτόχρονα ταιριάζει με την όλη
λογική, τις αξίες και την «προσωπικότητα» της
ίδιας της επιχείρησης. Γιατί η αλήθεια είναι πως,
όταν μια επιχείρηση εστίασης διαθέτει υπαλλή-
λους με την κατάλληλη συμπεριφορά και νοο-
τροπία, η εκπαίδευση στον τομέα των δεξιοτήτων
μετατρέπεται σε πραγματικό... παιχνιδάκι!
Καταρτισμένοι υπάλληλοι με σωστή
συμπεριφορά = επιτυχία!
Εάν προβληματίζεστε σχετικά με το τι θα πρέπει
να ψάξετε προκειμένου να κατασταλάξετε στον
κατάλληλο υποψήφιο για να συμπληρώσει το
κενό που υπάρχει στο ανθρώπινο δυναμικό της
επιχείρησής σας, χρήσιμο θα ήταν να προχωρή-
σετε στη δημιουργία μιας εκτενούς λίστας, μέσω
της οποίας θα προσπαθήσετε να καταγράψετε τις
αρμοδιότητες του υπαλλήλου, τα «θέλω»
της ίδιας της επιχείρησης και τις απαιτήσεις
εκ μέρους των πελατών. Πρόκειται για μια
ενέργεια που δύναται να λειτουργήσει ως
ένα πραγματικό εργαλείο «αποκρυπτο-
γράφησης» του υποψήφιου εργαζόμενου.
Παράλληλα, θα σκιαγραφήσει σημαντικές
λεπτομέρειες σχετικά με τη ζητούμενη
προσωπικότητα των υποψηφίων, όπως
λ.χ. για το εάν ένας σερβιτόρος θα πρέπει
να είναι εξωστρεφής, ενθουσιώδης, με
ενεργητικότητα. Εάν οι μάγειροι θα πρέπει
να κινούνται έχοντας ως πρωταρχικό τους
γνώμονα την έμφαση στη λεπτομέρεια,
εάν θα πρέπει να διαπνέονται από ομαδι-
κότητα, εάν μπορούν να ακολουθήσουν
με ακρίβεια σύνθετες διαδικασίες κ.ο.κ.
Όσο για τους υποψήφιους διευθυντές και
managers, εάν διακρίνονται από πνεύμα
ηγέτη, οργανωτικότητα και ήπια προσω-
πικότητα που είναι σε θέση να ενώσει
και να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία της
σύνθεσης, κ.λπ.
Δίχως αμφιβολία, η επιλογή του κατάλ-
ληλου προσωπικού θα ωφελήσει πολ-
λαπλώς την επιχείρηση μαζικής εστίασης
που διαθέτετε, καθώς θα εξασφαλίσετε
ένα (τουλάχιστον) ικανοποιητικό επίπεδο
λειτουργίας και εξυπηρέτησης των πελα-
τών σας, η οποία μπορεί να βελτιώνεται σταδιακά,
καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από τα «θέλω» και
τη βούλησή σας. Την ίδια στιγμή, θα πετύχετε τη
δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, που με
τον χρόνο θα «δένει» και θα αποκτά ομοιογένεια,
εξαλείφοντας τυχόν ανασφάλειες και διαρκείς
αναζητήσεις για την εξεύρεση του κατάλληλου
προσωπικού, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω,
στοιχίζουν ακριβά σε χρόνο και χρήμα.
<
SKILLS
Οι υπάλληλοι εκπαιδεύονται
στο σύνολο των εργασιών και
καθηκόντων που καλούνται
να ασκήσουν με πληρότητα,
επαγγελματισμό και έμφαση
στις λεπτομέρειες.
Σκοπός, να αποκτήσουν
τα εφόδια που απαιτούνται
ώστε να προσφέρουν τις
υπηρεσίες τους προς τους
πελάτες και κατ’ επέκταση
προς όφελος μιας επιχείρησης
εστίασης. Όσο για την εγγενή
τους στάση, αυτή
δεν μπορεί να αλλάξει…
19
CHECK LIST
4
Αποφύγετε να μείνετε προσκολλημένοι στην
αρχική σας επιλογή, εκτός κι εάν πρόκειται για
μια εξαιρετική περίπτωση.
4
Στοχεύστε ψηλά, θέτοντας σε αντίστοιχα επίπε-
δα τον πήχη σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις
ιδιαιτερότητες του προσώπου που αναζητάτε για
την πλήρωση της κενής θέσης. Μην βολευτείτε
με το μίνιμουμ, αλλά επιδιώξτε το μάξιμουμ!
4
Προτιμότερο είναι να «επενδύσετε» στην προ-
σωπικότητα του υποψήφιου υπαλλήλου και λι-
γότερο στις ικανότητες και δεξιότητές του. Εξάλ-
λου, αυτές μπορούν να βελτιωθούν μέσω της
εκπαίδευσης και της τριβής σε βάθος χρόνου. Η
νοοτροπία και η περσόνα, όχι…
4
Αναλογιστείτε εάν το υπάρχον προσωπικό
σας είναι σε θέση να καλύψει το κενό που έχετε
στην επιχείρηση εστίασής σας. Εάν όχι, προσπα-
θήστε να αναζητήσετε τις βαθύτερες αιτίες και
τους λόγους που συμβαίνει αυτό, επιχειρώντας
να προσδιορίσετε τις δικές σας ευθύνες, σε μια
προσπάθεια να βελτιώσετε το συνολικό πλαίσιο
της λειτουργίας σας.
1...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,...84
Powered by FlippingBook