Food Service τ. 131 - page 36

Ο
ι αυξημένες θερμοκρασίες που επικρα-
τούν στη χώρα μας αποτελούν σύνηθες
φαινόμενο, γι’ αυτό το λόγο η χρήση
πάγου από επιχειρήσεις εστίασης και
φιλοξενίας κινείται σε υψηλά επίπεδα
καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θα πρέπει να
γνωρίζετε όμως ότι αυτά τα τόσο διάφανα, μικρά,
δροσερά και «αθώα» παγάκια αποτελούν «συμ-
μάχους» βακτηρίων, μυκήτων, καθώς επίσης και
ιών, που καταλήγουν στους πελάτες σας!
Οι επαγγελματικές παγομηχανές βαρέως τύπου
κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρά-
γουν μεγάλες ποσότητες πάγου, ανεξαρτήτως εποχής
και ώρας της ημέρας. Δημιουργούν, όμως, στο εσω-
τερικό τους τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυ-
ξη μούχλας και του σχηματισμό βακτηρίων, τα οποία
με τη σειρά τους επιμολύνουν τον πάγο.
Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι
η κακή ποιότητα του νερού σε ορισμένες περι-
οχές της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις το νερό
μόνο πόσιμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού
περιέχει αρσενικό, υδράργυρο, χρώμιο ή μια
σειρά από άλλες, επικίνδυνες για τον άνθρωπο,
χημικές ουσίες. Αναπόφευκτα, οι συγκεκριμένες
ουσίες μεταφέρονται και στα παγάκια, αυξάνοντας
έτσι πολλαπλασιαστικά τον κίνδυνο.
Σε πρόσφατες αναλύσεις που διεξήχθησαν σε
παγάκια εστιατορίων και μπαρ στην Αγγλία, αυτά
βρέθηκαν μολυσμένα από μύκητες και βακτη-
ρίδια, σε βαθμό τέτοιο ώστε, όπως σημείωσαν
οι επιστήμονες οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με
τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας, το νερό της
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
Καθαρισμός και απολύμανση παγομηχανών
Και τα παγάκια
θέλουν φροντίδα
Οι επαγγελματίες οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και να προβαίνουν
σε συχνό καθαρισμό και απολύμανση των παγομηχανών τους, προκειμένου
να διασφαλίσουν την υψηλή αποδοτικότητα, αλλά και να «θωρακιστούν»
απέναντι σε επιζήμιους για την υγεία κινδύνους.
36
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,...84
Powered by FlippingBook