44
σημαντικό από τη λίστα των ποτών τους. Κάτι
που τους οδηγεί στην προμήθεια ποσοτήτων
brands, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργή-
σουν συμπληρωματικά με τη συνολικότερη
προσφορά τους.
Κι ενώ μπορεί πράγματι οι πελάτες σας να
επιθυμούν την ύπαρξη μιας μεγάλης ποικιλίας
ποτών, όμως, την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν
πως είναι αδύνατον να τους προσφέρετε κάθε
πιθανό και απίθανο brand που κυκλοφορεί
στην αγορά! Ακόμη και σούπερ μάρκετ να
ήσασταν, πάλι θα διαθέτατε μια συγκεκριμένη
λίστα και γκάμα προϊόντων.
Μπορεί το «λιγότερο» να είναι «περισσότερο»;
Πριν από δεκατέσσερα χρόνια περίπου, το
2004, ο Barry Schwartz έγραψε ένα εξαιρετικό
πόνημα που κατάφερε να εκδώσει σε βιβλίο.
Ο τίτλος του; «Το παράδοξο της επιλογής:
Γιατί το περισσότερο είναι λιγότερο!» (The
Paradox of Choice: Why More Is Less). Το συ-
γκεκριμένο βιβλίο κατέληγε στο συμπέρασμα
πως όταν κάποιος καλείται να επιλέξει μεταξύ
πολλών πραγμάτων, συνήθως οδηγείται σε
σύγχυση και μπέρδεμα, έχοντας παράλληλα
και ένα αίσθημα μη-ικανοποίησης, ακόμη και
αφότου έχει λάβει μια τελική απόφαση! Την
ίδια στιγμή, το προαναφερθέν βιβλίο έκανε
ιδιαίτερα γνωστούς τους όρους «maximizer»
και «satisficer», επεξηγώντας ταυτόχρονα τον
τρόπο με τον οποίο οι πελάτες λαμβάνουν
αποφάσεις. Όπως ανέφερε ο Barry Schwartz,
ο «maximizer» αποτελεί έναν τελειομανή, ο
οποίος εξετάζει κάθε δυνατή και πιθανή πλευ-
ρά προτού να κατασταλάξει στην επιλογή
του. Από την πλευρά του, ο «satisficer», που
αποτελεί σύντμηση των όρων satisfaction και
sufficiency, ήτοι ικανοποίηση και επάρκεια,
προχωρά σε μια κοινά αποδεκτή επιλογή και
δη σε ελάχιστο χρόνο! Με άλλα λόγια, το
«πολύ καλά» θεωρείται ως «αρκετά καλά»
στις περισσότερες περιπτώσεις.
Συμπερασματικά, και στην περίπτωση που
εξετάζουμε, μπορεί να υποτεθεί πως μέσω της
προσφοράς ενός περισσότερο συνοπτικού όσο
και διαχειρίσιμου μενού, ένας επαγγελματίας
του χώρου της εστίασης, όχι μόνο θα καταφέρει
να ανταποκριθεί στις ανάγκες των «satisficers»
που βρίσκονται μεταξύ της πελατειακής του
βάσης, αλλά θα προσφέρει ταυτόχρονα θετικές
υπηρεσίες προς τους «maximizers», μειώνοντας
δραστικά το άγχος και την αδημονία, που σε
διαφορετική περίπτωση θα βίωναν με τις ατε-
λείωτες επιλογές.
<
OPERATIONS
‘
‘
Πώς «παντρεύεται»
η ιταλική κουζίνα με
τις Tex-Mex γεύσεις, τα
θαλασσινά με την ινδική κουζίνα,
τα παραδοσιακά μαγειρευτά της
ελληνικής κουζίνας με κινέζικες
λιχουδιές; Και όλα αυτά, ενόσω
έχουν προετοιμαστεί και
παραχθεί στην ίδια κουζίνα;