Food Service τ. 131 - page 49

49
προστίθεται στον συνολικό χρόνο αναμονής
των πελατών που ακολουθούν και περιμένουν
να εξυπηρετηθούν! Οπότε, χρήσιμο θα ήταν να
εκπαιδεύσετε σχετικά το προσωπικό σας και δη
τους σερβιτόρους και βοηθούς, αλλά και τυχόν
χειριστή του ταμείου. Η διαδικασία που οφεί-
λουν να εφαρμόζουν πρέπει να διακρίνεται από
ταχύτητα και αμεσότητα, θέτοντας σε αναμονή
κάποια δευτερεύουσα εργασία ή διαδικασία
που υλοποιούν εκείνη τη στιγμή. Όσο πιο καλά
κατανοήσουν τη σημασία της ομαλής ροής των
πελατών στο εστιατόριό σας, τόσο τα κέρδη
θα είναι αμοιβαία. Ακόμη και ορισμένα λεπτά
να καταφέρετε να εξοικονομήσετε, κέρδος θα
είναι, καθώς στο τέλος της ημέρας θα έχετε
καταφέρει να εξυπηρετήσετε περισσότερους
πελάτες, ενισχύοντας τα έσοδα τόσο της ίδιας
της επιχείρησης, όσο και των συνεργατών και
εργαζομένων σας!
Η ευκολία των εξ αποστάσεως κρατήσεων
Η «σαρωτική»… επέλαση της τεχνολογίας
σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και του
επιχειρείν έχει απλοποιήσει σημαντικά τη συ-
νολικότερη διαχείριση των αναγκαίων χρόνων
αναμονής στα εστιατόρια. Την ίδια στιγμή, βε-
βαίως, έχει… εκτοξεύσει τις δυνατότητες πραγ-
ματοποίησης κρατήσεων και εξ αποστάσεως.
Μια win-win κατάσταση τόσο για τους πελάτες
σας όσο και τις επιχειρήσεις εστίασης. Επιπρο-
σθέτως, χάρη στη ραγδαία εξέλιξη των εφαρ-
μογών, οι πελάτες είναι σε θέση να γνωρίζουν
ακόμη και τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής για
την εξυπηρέτησή τους, με βάση τα στοιχεία της
σχετικής κράτησης που πραγματοποίησαν. Κάτι,
που επιτρέπει στους πελάτες να μπορούν να
αξιοποιήσουν κατά το δοκούν τον χρόνο τους,
δίχως να μπαίνουν στην (άχρωμη και πεζή)
διαδικασία της αναμονής, έως ότου κληθούν
να καθίσουν στο τραπέζι. Ταυτόχρονα, εάν
για κάποιο λόγο χρειαστεί να καθυστερήσουν,
μπορούν να στείλουν σχετικό γραπτό μήνυμα
και αυτομάτως θα τοποθετηθούν πιο χαμηλά
στη λίστα αναμονής, ενώ θα εξυπηρετηθούν
κάποιοι πελάτες που ήδη βρίσκονται στον χώρο
του εστιατορίου! Η ευφυΐα συναντά τη λειτουρ-
γικότητα στην πράξη!
Το τραπέζι δεν αποτελεί χώρο
για πολύωρο… άραγμα
Πόσες φορές, αλήθεια, δεν έχετε βρεθεί αντι-
μέτωποι με μια κράτηση που έχει γίνει για 4 ή
5 άτομα και ενώπιόν σας εμφανίζονται 1 ή 2,
το πολύ, ως άλλη… εμπροσθοφυλακή. Πού
βρίσκονται οι υπόλοιποι; Μα… έρχονται! Πό-
τε, τι και πού, αγνοείται φυσικά. Ωστόσο, δεν
μπορείτε ούτε να τους απαγορεύσετε να εξυ-
πηρετηθούν, ούτε να αμφισβητήσετε τις καλές
προθέσεις των… αγνοούμενων να κάνουν την
εμφάνισή τους κάποια στιγμή. Βέβαια, αυτό
μπορεί να σας γυρίσει… μπούμερανγκ, καθώς
μόνο άγνωστο δεν είναι το φαινόμενο η ανα-
μονή να «τραβάει» σε διάρκεια και ουσιαστικά
ο χρόνος αναμονής όσων ήδη ακολουθούν να
αυξάνεται σημαντικά. Μάλλον, είναι περιττό να
αναφέρουμε πως ο χρόνος είναι χρήμα… Και
στη συγκεκριμένη περίπτωση κοστίζει κομματάκι
παραπάνω, καθώς στη θέση της προαναφερθεί-
σας παρέας, θα μπορούσατε να έχετε προκρίνει
κάποια άλλη, με πλήρη σύνθεση, που θα είχε
ήδη καθίσει, παραγγείλει και ξεκινήσει να τρώει!
Εσείς, από την πλευρά σας, θα έχετε καταφέρει
να εκμεταλλευτείτε παραγωγικά και κερδοφόρα
τον διαθέσιμο χρόνο. Ωστόσο, προκειμένου
να πετύχετε ένα τέτοιο εγχείρημα, χρειάζεται ο
κατάλληλος χειρισμός, λεπτότητα και φυσικά
ανεπιτήδευτη ευγένεια έτσι ώστε όλα τα μέλη να
είναι ευχαριστημένα και να μην παρεξηγήσουν
τις προθέσεις σας.
<
OPERATIONS
1...,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48 50,51,52,53,54,55,56,57,58,59,...84
Powered by FlippingBook