Food Service τ. 131 - page 57

και πώς θα υλοποιηθεί όλο αυτό (τα υλικά που
θα χρησιμοποιήστε)... Μάλιστα, το κλειδί της
επιτυχίας βρίσκεται στο πώς τα χρησιμοποιείτε
και, κυρίως, το πότε.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει μια πιο ευ-
ρεία κατανόηση της πολιτικής των προσφορών
και προωθητικών ενεργειών, χρήσιμο θα ήταν
να διευρύνουμε τους ορίζοντες της σκέψης μας
και να «ταξιδέψουμε»… νοητά στην πατρίδα της
μαζικής εστίασης, τις ΗΠΑ.
Εκεί, οι πάσης φύσεως αλυσίδες εστιατορίων,
από fast food μέχρι Tex Mex και από ιταλικά
μέχρι κινέζικα και βραζιλιάνικα εστιατόρια, εφαρ-
μόζουν τη λογική της ανά γεωγραφική περιοχή ή
τομέα εμφάνισης και προώθησης συγκεκριμένων
signature dishes ή γεύσεων. Για παράδειγμα, το
μενού των εστιατορίων στην πολιτεία της Νέας
Υόρκης είναι διαφορετικό με το αντίστοιχο στο
Τέξας, το Μιζούρι ή το Λος Άντζελες. Μάλιστα,
το ακόμη πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι
λείπουν επιλογές που ενδεχομένως κάνουν…
πάταγο σε πολλές άλλες πόλεις ή ακόμη και
πολιτείες, ενώ η εποχικότητα και η σποραδική
διάθεση είναι παράγοντες που επηρεάζουν αυτό
το, για πολλούς, παράδοξο.
Η γεύση δεν αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο!
Εάν, λοιπόν, θεωρείτε πως η γεύση αποτελεί
το μοναδικό και κυρίαρχο στοιχείο που διαφο-
ροποιεί ένα πιάτο ή μία επιλογή του μενού της
επιχείρησής σας, τότε βρίσκεστε σε λάθος κατεύ-
θυνση. Κι αυτό, καθώς ένα από τα πλέον βασικά
τμήματα της όλης διαδικασίας είναι η θεμελίωση
και σταδιακή μετεξέλιξη του μενού, με τέτοιο τρό-
πο που να δημιουργεί στον πελάτη το αίσθημα
της προσδοκίας και της αναμονής! Εξάλλου, είναι
γνωστό πως μια περιορισμένου χρόνου προσφο-
ρά είναι σε θέση να βοηθήσει στη «γέννηση» εν-
διαφέροντος και ικανοποίησης των αναγκών, των
πελατών που επισκέπτονται ένα εστιατόριο. Σχε-
διάζοντας μια στρατηγική με προσεκτικά βήματα
και εφαρμόζοντάς τα στο έπακρο, μην έχετε καμία
αμφιβολία πως θα καταφέρετε να δημιουργήσετε
την απαιτούμενη «φασαρία» γύρω από το όνο-
μα του εστιατορίου σας. Με αυτόν τον τρόπο το
brand name σας θα βρίσκετε ψηλά στις προτιμή-
σεις των καταναλωτών, αλλά και στο εμπρόσθιο
μέρος του μυαλού τους!
Σχετικά με το παράδειγμα των ΗΠΑ, αξίζει να
αναφέρουμε ότι αρκετοί πελάτες αναρωτιούνται
για ποιο λόγο η επιχείρηση δεν εντάσσει σε μόνι-
μη βάση στο μενού της, τα πιάτα που είναι κατά
καιρούς σε περιορισμένη προσφορά.
Η απάντηση είναι απλή. Ένα πιάτο που βρί-
σκεται σε προσφορά για συγκεκριμένο χρονικό
διάστημα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό. Είναι
δηλαδή σε θέση να δώσει σημαντική ώθηση
στο ενδιαφέρον του κοινού, συντηρώντας τον
ενθουσιασμό αναφορικά με την ίδια την επιχεί-
ρηση, καθοδηγώντας ακόμη και τις πωλήσεις!
Την ίδια –συγκεκριμένη– στιγμή, αποτελεί μια
καλή ευκαιρία πειραματισμού με νέα είδη και
γευστικές προτάσεις, δίχως να υπάρξει κάποια
δέσμευση. Πρόκειται δηλαδή για ένα πείραμα
που, εφόσον πάει καλά, θα επαναληφθεί. Αν
όμως δεν πάει καλά, τότε η επιχείρηση δεν
θα πρέπει να χρεωθεί αυτήν την αποτυχημένη
προσπάθεια σε μόνιμη βάση, που ενδεχομένως
θα «πληγώσει» την εταιρική και κατ’ επέκταση
εμπορική της φήμη, επηρεάζοντας τα έσοδα, τα
κέρδη, την τιμή της μετοχής, το πλήθος της πε-
λατείας της κ.ο.κ.
Έχοντας ως σημείο αναφοράς τη διεθνή πρα-
κτική και αξιοποιώντας στοιχεία, χαρακτηριστι-
κά, μαθήματα, αποτυχίες και επιτυχίες φυσικά,
το Food Service σας προσφέρει ορισμένα χρή-
σιμα και αποδοτικά tips σε ό,τι αφορά τις εξειδι-
κευμένες προσφορές και δη όσες κινούνται στη
λογική του περιορισμένου χρόνου διάθεσης.
Συγκεκριμένα:
SALES
57
Μια καλή προσφορά ενός
πιάτου για περιορισμένο
χρονικό διάστημα είναι σε θέση
να δώσει σημαντική ώθηση
στο ενδιαφέρον του κοινού,
συντηρώντας τον ενθουσιασμό
αναφορικά με την ίδια την
επιχείρηση, καθοδηγώντας
ακόμη και τις πωλήσεις!
1...,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56 58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,...84
Powered by FlippingBook