48
κινήσεις, με αρκούντως χαμηλό κόστος για μια
επιχείρηση, θα εκτιμηθούν δεόντως εκ μέρους
των πελατών σας, καθώς θα νιώσουν πως τους
εκτιμάτε, τους φροντίζετε και δεν τους αντιμε-
τωπίζετε ως «στεγνό» μέσο άντλησης ευρώ…
Επιπροσθέτως, οι πελάτες σας αποκτούν μια
ευχάριστη απασχόληση, δίχως να χρειάζεται
να σκέφτονται μονομανώς τον χρόνο αναμονής
που απομένει!
Το αμερικανικό –επιθετικό– παράδειγμα
Καθώς ο τομέας της εστίασης, μαζικής ή μη,
αποτελεί προνομιακό τομέα για τους Αμερι-
κανούς, χρήσιμο θα ήταν να εξετάσουμε (και
να παραδειγματιστούμε, γιατί όχι) από το πώς
αντιμετωπίζουν μια αντίστοιχη υπόθεση. Εκεί,
λοιπόν, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον διάκο-
σμο, το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα που
περιβάλλει τον χώρο στον οποίο οι πελάτες
αναμένουν να εξυπηρετηθούν. Πόσο μάλλον,
από τη στιγμή κατά την οποία τα μεγέθη είναι
πολλαπλάσια και σε εμφανώς υπερπολλαπλά-
σια ένταση, εν συγκρίσει με ό,τι συμβαίνει εντός
των συνόρων μας. Επιπλέον οι εκεί επιχειρήσεις
εστίασης καλούνται να αντιμετωπίσουν το συ-
γκεκριμένο φαινόμενο σε καθημερινή βάση!
Έτσι, λοιπόν, γνωρίζοντας πως ο μεγαλύτερος
εχθρός τους δεν είναι άλλος από το… μυαλό
των ίδιων των πελατών, φροντίζουν να δη-
μιουργήσουν ένα όμορφο και ατμοσφαιρικό,
ζεστό περιβάλλον, που ούτε κατ’ ελάχιστον
δεν θυμίζει κάποιον, άχρωμο, άοσμο, βαρετό ή
καταθλιπτικό εμπορικό χώρο. Πολλά εστιατόρια
στις ΗΠΑ, και δη στις μεγαλύτερες γαστρονομι-
κές σκηνές των δύο ακτών (Λος Άντζελες, Νέα
Υόρκη), έχουν προχωρήσει στην επέκταση του
σχετικού χώρου αναμονής, προσθέτοντας κα-
ρέκλες ή και πάγκους προκειμένου οι πελάτες
να κάθονται αναπαυτικά, αντί να στέκονται επί
μακρόν όρθιοι, έχουν φροντίσει να «ζεστάνουν»
(σε επίπεδο συναισθήματος και αίσθησης πρω-
τίστως) και να ομορφύνουν τον χώρο με την το-
ποθέτηση τζακιού. Αποτέλεσμα; Οι πελάτες δεν
(προλαβαίνουν) να δυσανασχετήσουν όταν είναι
αναγκασμένοι να αναμένουν στην ουρά μέχρι
να εξυπηρετηθούν.
Εκμεταλλευτείτε τον λογαριασμό…
Έμπειροι επαγγελματίες της εστίασης επιση-
μαίνουν πως σημαντικός χρόνος χάνεται κατά
τη διάρκεια της διαδικασίας του λογαριασμού.
Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν, ο χρόνος
που σπαταλάται από τη στιγμή κατά την οποία
ένας πελάτης ζητήσει λογαριασμό, έως ότου
αποχωρήσει από το εστιατόριο, είναι μεγάλος
όσο και πολύτιμος. Πόσο μάλλον, από τη στιγ-
μή κατά την οποία λειτουργεί αθροιστικά και
OPERATIONS
‘
‘
Χρήσιμο είναι να διατηρείτε
ζωντανό το ενδιαφέρον
τους και την προσδοκία για
το επερχόμενο γεύμα που
πρόκειται να απολαύσουν, ενώ
θετικά θα αντιμετώπιζαν την
πιθανότητα ψυχαγωγίας.