Food Service τ. 131 - page 58

1
Η μοναδικότητα ξεπληρώνει αδρά!
Πάντοτε η εύκολη λύση είναι και η προτι-
μητέα από ένα σημαντικό, –ενδεχομένως το
συντριπτικά μεγαλύτερο– κομμάτι των επαγγελ-
ματιών, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης
ή μεγέθους. Η μοναδικότητα είναι το δύσκολο.
Το εύκολο μπορεί να το έχει προσφέρει και κά-
ποιος άλλος επαγγελματίας του ίδιου κλάδου με
εσάς. Οπότε, αν δεν πρωτοτυπήσετε έχετε να χά-
σετε αρκετά, χώρια που δεν πρέπει να ξεχνάμε
πως η αντιγραφή συνήθως αποτελεί κακέκτυπο
του πρωτοτύπου. Lose-lose σενάριο λοιπόν.
Έτσι, χρήσιμο θα ήταν να αποφύγετε να ακο-
λουθήσετε την «πεπατημένη», αναφορικά με
κάποιο προϊόν ή πιάτο. Αυτό ισχύει και με τον
τρόπο με τον οποίο θα το διαμορφώσετε και θα
παρουσιάσετε το προωθητικό υλικό στα social
media. Φροντίστε να επενδύσετε στα στοιχεία
που διαφοροποιούν την πρότασής σας, αναδει-
κνύοντας τα ως κεντρικό πυρήνα της προβολής
που θα τη συνοδεύσουν. Φυσικά, δεν πρέπει
να διστάσετε να πειραματιστείτε και να προβλη-
ματιστείτε, καθώς έτσι γεννώνται τα πλέον δη-
μιουργικά όσο και γευστικά αποτελέσματα που
θα εντυπωσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς
ουρανίσκους!
2
Μεθοδεύστε και προσπαθήστε
να διαχέετε την αίσθηση του επείγοντος
Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε διαβάσει
ή ακούσει το περίφημο «προλάβετε τώρα!» είτε
το «για όσο διάστημα διαρκούν οι προμήθειες»
ή «για όσο χρόνο διαρκεί η προσφορά»; Μπο-
ρεί να το θεωρείτε (και ίσως πρακτικά και να
αποτελεί) ένα ακόμη marketing κλισέ, εντούτοις
στην περίπτωση όπου ένα προϊόν δεν διατίθεται
διαρκώς για ολόκληρο τον χρόνο, αυτομάτως
αυξάνεται η αξία του, οδηγώντας σε μια άτυπη
πρόσκληση για δράση! Πρόκειται, ουσιαστικά,
για ένα ανοικτό όσο και… επιθετικό «κάλεσμα»
προς την κατεύθυνση της αναζήτησης του συγκε-
κριμένου πιάτου του μενού ή του τάδε προϊόντος
και την αγορά τους. Αναμφίβολα, λοιπόν, η επο-
χικότητα αποτελεί έναν ανέξοδο και αποτελεσμα-
τικό –σε μεγάλο βαθμό– τρόπο και ευκαιρία για
τη δημιουργία ζήτησης. Φροντίστε, απλά, να την
εκμεταλλευτείτε!
3
Βάλτε στο στόχαστρό σας νέους
τύπους πελατών
Πολλές επιχειρήσεις μαζικής εστίασης απο-
φασίζουν να καταφύγουν στην πρακτική των
προσφορών περιορισμένου χρόνου προκειμέ-
νου να απευθυνθούν άμεσα σε πελάτες που
συνήθως έλκονται από ανταγωνιστικά concept
μαζικής εστίασης. Για να είναι λοιπόν όσο πιο
αποτελεσματική γίνεται η όλη προσπάθεια που
κάνετε, θα πρέπει να είναι σχεδιασμένη με τέτοιο
τρόπο ώστε να δίνει πολλαπλά σημεία επαφής
με το κοινό.
Αυτό μπορεί να αφορά το ζήτημα της χαμηλής
τιμολογιακής πολιτικής, τη μεγαλύτερη μερίδα,
την ταχύτητα παράδοσης, τα πλούσια συνο-
δευτικά, την ποιότητα των πρώτων υλών, τη
διαφορετικότητα της σύνθεσης ή της γεύσης, τη
μοναδικότητα της συνταγής κ.ο.κ.
Όσο πιο πλήρης και σύνθετη είναι η πρότασή
σας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να προσελ-
κύσετε μεγαλύτερο εύρος κοινού.
Παράλληλα, αρκετά χρήσιμη μπορεί να εί-
ναι και η ανάπτυξη ενός άμεσου και πιστευτού
storytelling που θα προσθέσει μια ολοκληρω-
μένη ιστορία για το πιάτο που είναι σε προσφο-
ρά. Αυτό μπορεί να εξάψει το ενδιαφέρον του
πελάτη, ενώ την ίδια στιγμή θα… βάλει στο
παιχνίδι στοιχεία όπως είναι οι πρώτες ύλες, η
διαδικασία της επεξεργασίας και μαγειρέματος,
(τρόπος, θρεπτικά στοιχεία) και τέλος, μπορεί-
τε να ποντάρετε και στο χαρτί της νοσταλγίας,
του πατροπαράδοτου, της οικογένειας, του πα-
ρελθόντος. Όλα αυτά, συνήθως ενισχύουν την
υλοποίηση των στόχων σας μιας και οι πελάτες
θέλουν να γνωρίζουν πλέον τα πάντα για το φα-
γητό τους.
SALES
58
Όσο πιο πλήρης και
σύνθετη είναι η πρότασή
σας, τόσο αυξάνονται οι
πιθανότητες να προσελκύσετε
μεγαλύτερο πελατειακό
κοινό. Παράλληλα, αρκούντως
βοηθητική μπορεί να είναι και
η ανάπτυξη ενός άμεσου και
πιστευτού storytelling!
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,...84
Powered by FlippingBook