κάνουν την εμφάνισή τους. Θέματα όπως είναι
οι διαρκείς μεταβολές μενού, ο περιορισμός της
φύρας, αλλά και συγκεκριμένων συστατικών και
πρώτων υλών.
Στην υπό διαμόρφωση νέα πραγματικότητα,
οι προμηθευτές χονδρικής που θα είναι σε θέση
να προσφέρουν εμπεριστατωμένη γνώση και
συμβουλές, θεωρούνται κάτι παραπάνω από
πολύτιμοι στους σεφ, στους πελάτες και εν τέλει
στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του εστιατορίου.
Ο λόγος είναι απλός. Οι προμηθευτές μπορούν
να φέρουν πραγματική αίσθηση αυθεντικότητας,
αλλά και άνεμο ανανέωσης στο μενού.
Αυτό είναι λογικό συμπέρασμα αν αναλογιστεί
κανείς ότι οι προμηθευτές έρχονται σε επαφή με
πολλά εστιατόρια και τους διαχειριστές τους, με
αποτέλεσμα να διαθέτουν μια εκ των έσω γνώση
σχετικά με τα ισχύοντα trends που ξεχωρίζουν
στην αγορά. Επίσης, μπορούν να μοιραστούν
τάσεις και να αναπτύξουν ιδέες διαχέοντας γνώση
που μπορεί να μετουσιωθεί σε πηγή έμπνευσης
και να οδηγήσει σε κινήσεις ανάπτυξης ενός εστι-
ατορίου.
Επίσης, οι προμηθευτές, εξαιτίας της φύσης του
επαγγέλματός τους, έχουν καταφέρει να αποκτή-
σουν μια ευρεία αντίληψη και αίσθηση σχετικά
με το τι αποδίδει και τι όχι σε μια επιχείρηση εστί-
ασης. Άρα, αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο!
Συν-διαμορφώνοντας το μενού
Πρωταρχικός στόχος του συνόλου των προμη-
θευτών χονδρικής είναι να αποτελέσουν κάτι σαν
ένα one-stop-shop που θα εξυπηρετεί το σύνολο
των αναγκών του εστιάτορα, σε επίπεδο πρώτων
υλών και εν γένει προϊόντων καθημερινής λει-
τουργίας. Κάτι απόλυτα θεμιτό όσο και λογικό.
Μάλιστα, προκειμένου να το υλοποιήσουν αυτό,
οφείλουν να γνωρίζουν όλες τις πτυχές του εστι-
ατορίου το οποίο προμηθεύουν. Αυτό σημαίνει
να γνωρίζουν τους πελάτες του και τις επιθυμίες
τους, ποιες γεύσεις (και γιατί) προτιμούν,
καθώς και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της
κουζίνας του εστιατορίου. Επίσης, το πώς
σκέφτονται οι εστιάτορες να διαμορφώ-
σουν το μενού, πώς αντιλαμβάνονται τις
σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις και πώς
αυτές μετουσιώνονται στα πιάτα που
παρέχουν κ.ο.κ.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι
οι χονδρέμποροι πρέ-
πει να βρίσκονται σε
ανοικτή γραμμή επι-
κοινωνίας με τους
ίδιους τους επαγ-
γελματίες του κλά-
δου. Πρέπει να
συνεργάζονται,
δηλαδή, καθη-
μερινά και για ένα εύρος θεμάτων.
Μάλιστα, υπάρχει μια σειρά από ενέργειες και
δράσεις που μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά
και να ενισχύσουν δημιουργικά τη συνεργασία
μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπό αυτήν την έννοια, μπορούν να πραγματο-
ποιούν food tours, μέχρι και αξιολογήσεις των
μενού, αλλά και αξιοποίηση ποικίλων εκθέσεων
που αποτυπώνουν τις κυρίαρχες τάσεις της αγο-
ράς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως
τα food tours βοηθούν τη συνολικότερη διαδικα-
σία έμπνευσης για τη δόμηση και μετεξέλιξη της
δημιουργίας ενός μενού.
Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουν πολύτιμες
πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τις καινοτό-
μες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, ενώ παρέ-
χονται και ψήγματα γνώσης για τις gourmet τάσεις,
όπως αποτυπώνονται στα κορυφαία εστιατόρια
διεθνώς. Οι δε συμμετέχοντες μπορούν να επω-
φεληθούν από την εν λόγω hands-on προσέγγιση,
καθώς η δοκιμή νέων προϊόντων και συστατικών
(απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη
εμπειρία γεύματος) μπορεί να βοηθήσει στη γέν-
νηση ιδεών, που όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει
μέχρι πρότινος.
Νέα προϊόντα συνεπάγονται
αποδοτικές προκλήσεις!
Μια πιο ευρεία προσέγγιση έχει να κά-
νει με την εισαγωγή νέων προϊόντων και
κατηγοριών που θα ενσωματωθούν στο
εστιατόριο προκειμένου να ανταπο-
κριθεί στις νέες δυναμικές τάσεις της
αγοράς. Αυτό, φυσικά, είναι ένα
στοιχείο, που μπορεί να μετα-
βάλει ή ακόμη και να αναθε-
ωρήσει την προσφορά ενός
χονδρεμπόρου.
Για παράδειγμα, μια νέα
γραμμή από μπάλες ζύ-
μης που δεν περιέ-
χουν γλουτένη
στα συστατι-
SALES
61
‘
‘
Οι συμμετέχοντες σε
food tours μπορούν να
επωφεληθούν από την
hands-on προσέγγιση.
Δοκιμάζοντας νέα προϊόντα
και συστατικά απολαμβάνουν
ταυτόχρονα μια ολοκληρωμένη
εμπειρία γεύματος, που
με τη σειρά της μπορεί να
βοηθήσει στη… γέννηση
πρωτότυπων ιδεών!