σεβαστού χρηματικού ποσού που επενδύσατε την
επιχείρηση σας. Πόσο εφικτό είναι να γίνει αυτό;
Η χρηστικότητα του (αχρείαστου) manual
Είστε έτοιμοι λοιπόν, από κάθε άποψη να γυρί-
σετε το κλειδί στην εξώπορτα και να υποδεχτείτε
τους πρώτους σας πελάτες! Κι όμως! Αρκεί μία
λεπτομέρεια, μία ασυνεννοησία, μία αβλεψία, ή
λάθος εκτίμηση των πραγμάτων, ένας αδύναμος
κρίκος στη συνολικότερη δομή και τους σχεδι-
ασμούς σας προκειμένου να ξεκινήσετε με το…
αριστερό, θέτοντας εν αμφιβόλω την επιχειρημα-
τική σας προσπάθεια.
Μπορεί να ηχεί παράξενα, ωστόσο έχει αποδει-
χτεί στην πράξη, πως ένα σημαντικό ποσοστό των
προβλημάτων έχουν ως σημείο εκκίνησης τον
ελλιπή σχεδιασμό και την άγνοια, αναφορικά με
τα βασικά στοιχεία που απαρτίζουν τη λειτουργία
ενός εστιατορίου. Εάν σε αυτήν την εξίσωση προ-
σθέσετε την απουσία της συνολικής στρατηγικής
προσέγγισης, με την οποία αντιμετωπίζονται δύ-
σκολες ή απαιτητικές περιπτώσεις που εμφανίζο-
νται από το πουθενά, τότε μόλις πατήσατε το κου-
μπί για τον νόμο του Μέρφι! Σε τέτοιες στιγμές,
η χρηστικότητα ενός… εγχειριδίου λειτουργίας
κρίνεται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη και
σωτήρια. Παράλληλα, σας βγάζει από τη δύσκο-
λη θέση να φανταστείτε ή να σκεφτείτε τι πρέπει
να κάνετε και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε,
δίχως να διαθέτετε την εμπειρία ή τις κατάλληλες
γνώσεις.
Τοποθετήστε σε ρεαλιστική βάση
τα δεδομένα σας!
Η ισορροπία σε κάθε πτυχή της λειτουργίας
ενός εστιατορίου αποτελεί ζητούμενο και χρυσό
κανόνα που ευνοεί την ομαλή εξέλιξη μιας τέτοιας
επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας ακόμη πα-
ράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο
με τον οποίο λειτουργείτε, απευθύνεστε στην
αγορά και ανταποκρίνεστε στις απαιτήσεις των πε-
λατών σας, δεν είναι άλλος από τη λανθασμένη
κατανομή πόρων (οικονομικών ή ανθρώπινων).
Ας υποθέσουμε πως το εστιατόριό σας δέχεται
τηλεφωνικές παραγγελίες. Ταυτόχρονα, εξυπηρε-
τείτε ένα –σχετικά– μεγάλο πλήθος καταναλωτών
στο ίδιο το μαγαζί. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν
να μην καταφέρετε να αντεπεξέλθετε, και μάλιστα
δίχως πρόβλημα, στις φυσιολογικές απαιτήσεις
της πελατείας σας; Ειδικά από τη στιγμή που έχετε
ενημερώσει τον πελάτη σας, που παρήγγειλε τη-
λεφωνικά, πως σε 30 λεπτά θα έχετε παραδώσει
την παραγγελία του... Αρκετές, μάλλον. Τι κάνε-
τε σε αυτή την περίπτωση; Πώς αντιμετωπίζετε
την «καυτή» πατάτα που δεν σας έλαχε, αλλά
δημιουργήσατε χάρη στην απουσία οργάνωσης
ή προσωπικού; Θεωρείτε πως η εξοικονόμηση
ορισμένων ευρώ από τη μη πρόσληψη ενός εργα-
ζόμενου και χαμηλά αμειβόμενου συνεργάτη θα
σας λύσει κάποια ζητήματα; Μάλλον, θα πρέπει
να επανεξετάσετε τη σκέψη σας, καθώς η ζημιά
που μπορεί να υποστείτε από την αδυναμία σας
να ανταποκριθείτε σε φυσιολογικές απαιτήσεις και
ζητούμενα, μπορεί να είναι
πολλαπλάσια!
Ζημιά που δεν περιορίζε-
ται σε οικονομικό επίπεδο,
αλλά εκτείνεται και στην
αξιοπιστία σας, η οποία σε
τέτοιες περιπτώσεις δέχεται
ιδιαίτερα μεγάλο πλήγμα!
Σε βαθμό μάλιστα που,
προκειμένου να επανορθώ-
σετε, θα χρειαστεί να κατα-
βάλετε πολλαπλάσια προ-
σπάθεια, επενδύοντας χρό-
νο, κόπο και χρήματα. Όσο
για το τελικό αποτέλεσμα,
κρίνεται αμφίβολο...
OPERATIONS
51
‘
‘
Μπορεί να ηχεί παράξενα,
ωστόσο έχει αποδειχτεί στην
πράξη, πως ένα σημαντικό
ποσοστό των προβλημάτων
έχουν ως σημείο εκκίνησης
τον ελλιπή σχεδιασμό και την
άγνοια, αναφορικά με τα βασικά
στοιχεία που απαρτίζουν τη
λειτουργία ενός εστιατορίου.