Food Service τ. 131 - page 38

38
όπου τα κοντινά κύτταρα συνεργάζονται, δημι-
ουργώντας ένα δίκτυο για την κυκλοφορία των
μεταλλικών συστατικών.
Δίχως αμφιβολία, η παρουσία βιοφίλμ είναι σε
θέση να οδηγήσει σε πλήθος λοιμώξεων, όπως
γαστρεντερικές διαταραχές και λοιμώξεις του ου-
ροποιητικού και του αναπνευστικού.
Όσο για τους χημικούς κινδύνους, αυτοί εντο-
πίζονται στην απόθεση αλάτων και ρύπων, και
αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη
μικροοργανισμών στο σύνολο των επιμέρους
τμημάτων της παγομηχανής.
Τα «πρέπει» του καθαρισμού
Η διαδικασία που ακολουθείται προκειμένου να
καθαριστεί μια παγομηχανή είναι κομβικής σημα-
σίας. Βλέπετε, ο καθαρισμός στα εμφανή σημεία
της δεν κρίνεται επαρκής. Θα πρέπει να τονιστεί
πως σε αρκετές περιπτώσεις, και ιδιαίτερα όταν
πραγματοποιούνται επιτόπιες μετρήσεις, καταγρά-
φεται η παρουσία υψηλού μικροβιολογικού φορτί-
ου σε παγομηχανές που έχουν ήδη απολυμανθεί!
Μάλιστα, η κατάσταση δυσκολεύει περαιτέρω
όταν δεν δίνεται η δέουσα προσοχή και έμφαση
στη διαδικασία της απολύμανσης στα μη εμφανή
σημεία, όπου αναπτύσσονται, σε πρώτη φάση, οι
παθογόνοι μικροοργανισμοί που συγκροτούν το
βιοφίλμ. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει
μόλυνση των επιφανειών της παγομηχανής και του
παραγόμενου από αυτήν πάγου.
Συμπερασματικά, προκειμένου να υπάρχει η
βεβαιότητα πως έχει γίνει καθαρισμός με έμφαση
στις λεπτομέρειες και προσοχή στα πλέον σημαντι-
κά σημεία μιας παγομηχανής, θα πρέπει να γίνουν
τα ακόλουθα:
• Xημικός καθαρισμός (αφαλάτωση) που θα απο-
μακρύνει τους ρύπους και τα άλατα
• Έλεγχος υπολειμματικότητας αφαλάτωσης και
απολύμανσης, για την απομάκρυνση των όποιων
συγκεντρώσεων και παρουσίας χημικών ουσιών
• Mικροβιολογική απολύμανση για την καταπολέ-
μηση μικροοργανισμών.
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία δείχνει να
έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση
της αντιμικροβιακής προστασίας και φροντίδας των
παγομηχανών. Για την ακρίβεια, ολοένα και πε-
ρισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγο-
ρά έχουν ενσωματωμένη μια συσκευή, η οποία
αξιοποιεί την τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβο-
λίας, έτσι ώστε να μετατρέπονται ο αέρας και οι
υδρατμοί που προέρχονται από το εσωτερικό της
παγομηχανής σε ισχυρά οξειδωτικά, τα οποία
κυκλοφορούν διά μέσου της ίδιας της μηχανής,
καταστρέφοντας τους μικροοργανισμούς.
<
Κανονισμοί ασφάλειας για τον πάγο
Στη χώρα μας υπάρχει εν ισχύ και εφαρμόζεται (τύποις, τουλά-
χιστον) μια σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών, που αφορά την ευ-
ρύτερη ασφάλεια του πάγου ως τρόφιμο. Έτσι, λοιπόν, με βάση
τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του
Συμβουλίου για την Υγιεινή των Τροφίμων, αναφέρεται ότι: «Ο
πάγος που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα ή που μπορεί να μολύνει
τρόφιμα πρέπει να παράγεται από πόσιμο νερό ή, αν χρησιμοποι-
είται για την ψύξη ολόκληρων αλιευτικών προϊόντων, από καθαρό
νερό. Πρέπει να παρασκευάζεται, να διακινείται και να αποθηκεύ-
εται υπό συνθήκες που να τον προφυλάσσουν από οποιαδήποτε
μόλυνση. Η κατανάλωση μολυσμένου πάγου καθώς και η χρήση
του για συντήρηση τροφίμων εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία
του καταναλωτή».
Τα τελευταία χρόνια, η
τεχνολογία δείχνει να
έχει κάνει μεγάλα βήματα
προς την κατεύθυνση της
αντιμικροβιακής προστασίας
και φροντίδας των
παγομηχανών.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,...84
Powered by FlippingBook