45
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
στην αντίληψη του επισκέπτη ήταν
οι μυρωδιές και τα πλούσια αρώματα
από τα προϊόντα των εκθετών. Τα εντυ-
πωσιακά περίπτερα που συναντούσε
κανείς σε κάθε ένα Hall του εκθεσιακού
κέντρου, μεγάλα και μικρά, ήταν με
τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα που δεν θα
μπορούσες να μην επισκεφτείς καθένα
από αυτά, να δοκιμάσεις τα προϊόντα
τους, αλλά και να μιλήσεις με του υπεύ-
θυνους από κάθε εταιρεία οι οποίοι με
επαγγελματισμό, αλλά και ενθουσιασμό
υποδέχονταν τους επισκέπτες και συνο-
μιλούσαν για αρκετή ώρα μαζί τους.
Πραγματικά η κάθε εταιρεία που
συμμετείχε στην έκθεση, είχε σχεδιάσει
τα περίπτερα της με πολύ προσοχή και
προέβαλε με αρκούντως παραστατικό
τρόπο όλα της τα προϊόντα προκειμέ-
νου οι επαγγελματίες του χώρου, οι
ανταγωνιστές αλλά ακόμα κι οι απλοί
επισκέπτες να μπορέσουν να έχουν μια
ξεκάθαρη άποψη για το τι διαθέτουν
στην αγορά.
Όπως ανέφερε η κα Μωραΐτη,
marketing manager της εταιρείας
Condito, το φετινό κοινό της έκθεσης
ήταν πολύ πιο στοχευόμενο σε σχέση
με τις άλλες χρονιές, ενώ οι επισκέπτες,
στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες
του κλάδου, φρόντιζαν από νωρίς να κα-
νονίζουν ραντεβού και να κάνουν το πιο
σημαντικό ίσως networking της επαγ-
γελματικής τους ζωής. «Από την πρώτη
κιόλας μέρα τα ραντεβού ήταν αρκετά
ποιοτικά. Οι επισκέπτες είχαν ένα πολύ
στοχευόμενο και εποικοδομητικό τριή-
μερο», επεσήμανε.
Προϊόντα από όλη την Ελλάδα
Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το γε-
γονός ότι μπορούσες να βρεις προϊόντα
από κάθε γωνιά της Ελλάδας συγκεντρω-
μένα σε ένα σημείο, καθώς πάνω από
1.000 Έλληνες εκθέτες από 13 περιφέ-
ρειες βρέθηκαν φέτος στην 5η FOOD
EXPO είτε με το δικό τους περίπτερο είτε
μέσω των τοπικών επιμελητηρίων. Ανα-
τολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική
Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος,
Θεσσαλία (συμμετοχή και Επιμελητη-
ρίων Τρικάλων, Μαγνησίας, Λάρισας,
Καρδίτσας), Δυτική Ελλάδα (συμμετοχή
και Επιμελητηρίων Ηλίας, Αχαΐας, Αιτω-
λοακαρνανίας), Στερεά Ελλάδα, Αττική,
Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο (συμμετο-
χή και Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου) και
Νότιο Αιγαίο, είχαν τη δική τους παρου-
σία στην έκθεση με την Κρήτη να συμμε-
τέχει μέσω των Επιμελητηρίων Χανίων
και Λασιθίου και της Αγροδιατροφικής
Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιφέ-
ρεια Ιονίων νήσων συμμετείχε για πρώτη
φορά με 14 παραγωγούς από το σύνολο
των περιφερειακών ενοτήτων και με
προϊόντα όπως κρασί, ελαιόλαδο, κουμ
κουάτ, μπίρα, σταφίδα, και τζιτζιμπίρα.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
συμμετείχε για 2η φορά στην έκθεση
εκπροσωπούμενη από 31 πρότυπες
επιχειρήσεις από όλες τις περιφέρειες,
ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου
έμπειροι σεφ μαγείρεψαν με τα ιδιαίτερα
προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας
τέσσερις μοναδικές συνταγές της μακε-
δονικής κουζίνας –μανέστρα με μύδια,
ντομάτα και φέτα, φούστορον με κα-
βουρμά, μανιταρόσουπα αγιορείτικη και
ντολμαδάκια γιαλαντζί– αναδεικνύοντας
έτσι τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γα-
στρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών
των ελληνικών τροφίμων και ποτών.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή επιχει-
ρήσεων που δραστηριοποιούνται σε 6
μεγάλους δήμους της Αττικής και συγκε-
κριμένα: Κρωπίας, Σπάτων-Αρτέμιδος,
Παιανίας, Μαρκόπουλου, Σαρωνικού
και Λαυρεωτικής.Χωρίς υπερβολή, όλη
η Ελλάδα ήταν συγκεντρωμένη κατά
τις 10-12 Μαρτίου στη FOOD EXPO. Το
ενδιαφέρον εδώ είναι πως η πλειονότητα
των ελληνικών εταιρειών στον χώρο
τροφίμων και ποτών προέρχονται από
την επαρχία και μέσω της έκθεσης έχουν
τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα
προϊόντα τους σε ένα διευρυμένο αγο-
ραστικό κοινό, να διαπραγματευτούν μια
ενδεχόμενη εμπορική συνεργασία σε δι-
εθνή κλίμακα και να κάνουν κερδοφόρες
εμπορικές συναλλαγές που θα ενισχύ-
σουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Αυτό εξάλλου είναι και ο στόχος της
FOOD EXPO, να μπορέσουν μέσα από
αυτή τη σύμπραξη Έλληνες και ξένοι
επαγγελματίες του κλάδου να δοκιμά-
σουν μεγάλη γκάμα προϊόντων (έλαια,
βιολογικά τρόφιμα και ποτά, κρέας,
κρεατοσκευάσματα, αλλαντικά, κονσερ-
βοποιημένα τρόφιμα, προϊόντα ζύμης,
αρτοσκευάσματα, νερά, χυμοί, αναψυ-
κτικά, πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής),
πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν
για πρώτη φορά στην έκθεση.
“
Ήταν μια έκθεση
που τα είχε
πραγματικά όλα. Τα
εντυπωσιακά περίπτερα
που συναντούσε κανείς
σε κάθε ένα Hall του
εκθεσιακού κέντρου,
μεγάλα και μικρά ήταν με
τέτοιο τρόπο σχεδιασμένα
που δεν θα μπορούσες να
μην επισκεφτείς καθένα
από αυτά, να δοκιμάσεις
τα προϊόντα τους, αλλά
και να μιλήσεις με τους
υπεύθυνους από κάθε
εταιρεία.
”