FOOD
Service
34
επιβάλλει, να λάβει κανείς νέες
γεύσεις, διότι καθετί νέο είναι
απλά η εξέλιξή της.
Η μαγειρική ως
έκφραση πολιτισμού
Εξέλιξη είναι το «πάντρεμα».
Είναι μία δημιουργική σύζευξη
γευστικών πολιτισμών, ένας
γαστρονομικός συγκριτισμός
και σε αυτό κοινωνοί είμαστε
όλοι εμείς. Τι σημασία έχει εάν
δεν είμαστε αρεστοί σε όλους.
Η μαγειρική είναι έκφραση ιδε-
ών, προσωπικότητας, πολιτι-
σμού και αισθητικής.
Ίσως είμαι ατάλαντος, ίσως
και «μικρός» μαγειράκος, όμως
κάθε φορά που σκύβω στα πα-
λιά, στην παράδοση, πάντα ανα-
καλύπτω νέα πράγματα και ιδέ-
ες για να αναπτύξω και να εξε-
λίξω.
Όσο ερευνώ και μελετώ ξέ-
νες παραδόσεις τόσο ανακαλύ-
πτω κοινά στοιχεία μεταξύ των
μαγειρικών πολιτισμών και κατ’
επέκταση πολιτισμών, ώστε να
πιστέψω πως υπάρχουν περισ-
σότερα στοιχεία που μας ενώ-
νουν παρά που μας διαφορο-
ποιούν. Άλλωστε, ανεξαρτήτως
χρώματος, πολιτικής και θρη-
σκειών, όλοι οι άνθρωποι θέ-
λουμε να λέμε και να ακούμε
το «σ’ αγαπώ» και η μαγειρική
είναι απλά αγάπη. Στη συνταγή
που παρατίθεται, η
«τσιπούρα
φρικασέ»
είναι ένα παραδοσια-
κό πιάτο της Μυκόνου.
Για τον τελικό σχεδιασμό της
αξιοποιήθηκαν, δημιουργικά
ευελπιστώ, υλικά της ταϊλανδέ-
ζικης και της ιαπωνικής κουζί-
νας, όπως είναι το λέμον
γκρας, τα φύλλα μαγκρούτ και
το γιούζου.
Παράλληλα, έγινε ένα «πά-
ντρεμα» του ελληνικού φρικα-
σέ, που είναι βασισμένο στο
αυγολέμονο, με το γαλλικό,
που έχει ως γνώρισμά του την
κρέμα γάλακτος.
Εύχομαι να μη χαρακτηρι-
στώ ιερόσυλος, μα από την άλ-
λη, καθετί νέο είναι μία «βεβή-
λωση» του παρελθόντος και δί-
χως αυτή δεν υφίσταται μέλ-
λον.
Καλή σας όρεξη!
θέμα
'
'
Εξέλιξη είναι
το «πάντρεμα».
Είναι μία
δημιουργική
σύζευξη
γευστικών
πολιτισμών,
ένας
γαστρονομικός
συγκριτισμός
και σε αυτό
κοινωνοί
είμαστε όλοι
εμείς.